Moduri incredibile în care muzica poate avea efect negativ asupra ta

1 girl 3231703 1280 jpg jpeg

Este greu de afirmat dacă muzica este dăunătoare pentru tineri. De la Elvis la rap, părinţii au pus pe seama vedetele din industria muzicală tendinţa tinerilor de a consuma droguri sau de a deveni violenţi, chiar dacă nicio cercetare ştiinţifică de renume nu a arătat că aceste temeri sunt întemeiate.

Muzica are meritul de a te face să te relaxezi, să uiţi de probleme sau să te distrezi, dar există şi situaţii în care ajunge să aibă efecte negative pe care nu le-ai fi bănuit. De pildă, celor care ascultă muzică la volum ridicat le poate fi afectat auzul. Adolescenţii au preferat întotdeauna muzica la volum ridicat. Potrivit unui studiu recent al oamenilor de ştiinţă canadieni, tinerii încep să se confrunte cu simptome de tinitus care apărea de obicei la adulţi, după vârsta de 50 de ani. Nu este singurul efect negativ pe care-l poate avea muzica.

Muzica tristă poate creşte anxietatea

Cercetătorii finlandezi au fost interesaţi de efectul muzicii asupra creierului, după ce au efectuat studii multiple în ultimele decenii, arătând că emoţiile pot fi reglate eficient cu ajutorul muzicii în terapie. Ei au observat că ascultarea muzicii triste poate avea într-adevăr un efect negativ asupra sănătăţii mintale. Au ajuns la această concluzie prin expunerea subiecţilor la muzică de diferite tipuri în timp ce erau supuşi şi testării RMN, examinând ce zone ale creierului au fost activate de muzică.

Un al studiu al aceloraşi cercetători s-a concentrat în mod special pe versuri, comparând reacţiile subiecţilor la muzica cu mesaj pozitiv faţă de cea cu mesaj negativ. Constatarea lor a fost, după cum se şi aşteptau, că primul tip te face mai fericit, iar celălalt mai trist, ba chiar a r putea să contribuie la agravarea problemelor emoţionale.

Muzica perturbă studiul şi performanţa la locul de muncă

Într-un studiu simultan realizat la Universitatea din Ţara Galilor, cercetătorii au examinat capacitatea subiecţilor de a-şi aminti informaţii în timp ce ascultă muzică şi alte sunete. Au fost utilizate cinci stadii diferite - tăcere, muzică favorizată de subiect, muzică pe care subiectul n-o place, o voce care repetă numere aleatorii şi o voce care repetă numărul trei. În orice caz, subiecţii s-au dovedit afectaţi cel mai mult de ascultarea muzicii. S-au descurcat cel mai bine în tăcere şi în timp ce ascultau pe cineva repetând cifra trei.

Cercetări similare din anii 1990 au dus la inventarea termenului „efectul Mozart”, care sugerează că unele tipuri de muzică pot creşte concentrarea. Cu toate acestea, studiile ulterioare nu au confirmat această concluzie, iar acesta pare să nu confirme rezultatele iniţiale.

Muzica pop ar putea să vă erodeze inteligenţa creativă

Este posibil să fii conştient de analiza recentă care arată că nivelul versurilor de muzică pop a scăzut în mod constant în ultimii ani la puţin sub nivelul clasei a treia. Fanii muzicii pop tind să fie mai puţin creativi decât cei ai genurilor cu mai multă varietate muzicală.