Moduri prin care combaţi un atac de panică

1 77927 original jpg jpeg

Atacul de panică poate să apară în orice moment, mai ales când te afli într-o situaţie delicată. Acesta este motivul pentru care trebuie să începi să practici tehnici de relaxare. Ele te ajută să treci mai uşor peste aceste manifestări.

Oricine poate suferi un atac de panică, în orice moment. Nimeni nu trebuie să creadă că el este imun la aceste manifestări sau episoade în care te confrunţi cu sentimente de teamă, care te lasă fără putere şi reacţii corporale.

Dacă se întâmplă să ai un atac de panică, încearcă să descoperi care este cauza. Identifică care este rădăcina sentimentului de anxietate. Pentru a şti ce să faci într-o astfel de situaţie, iată ce trebuie să faci!

Primul pas: Recunoşti că suferi un atac de panică

Primul pas este probabil cel mai important; când suferi de un atac de panică din cauza unei boli sau situaţii, este esenţial să îţi dai seama că este un atac de panic, dar şi ce l-a declanşat. Atacul de panică este o problemă comună astăzi. Ea poate fi generată de excesul de adrenalină, care cauzează teamă, iritare - de cele mai multe ori -, pe care nu o înţelegi şi nici nu ştii cum să o ţii sub control.

Pasul doi: Recunoaşterea simptomelor

Atacul de panică este ca o explozie. El poate fi provocat de diferite elemente, care combinate creează o situaţie complexă: stresul, presiunea, problemele. Simptomele atacului de panică sunt: tahicardie, gânduri negative, sentimentul că te prăbuşeşti, că inima se va opri, respiraţie îngreunată, durere abdominală, ameţeală, transpiraţie.

Pasul trei: Respiră

Menţinerea sub control a respiraţiei este o parte importantă în combaterea atacului de panică. În plus, respiraţia are influenţă asupra bătăilor inimii, ţinând sub control ritmul. Uite ce ar trebui să faci în caz de atac de panică: inspiră timp de 5 secunde, ţine aerul 7 secunde şi apoi expiră-l în 8 secunde. Repetă până ajungi la 5 minute.

Paul patru: Îndepărtează gândurile negative

Gândurile negative sunt prezente în timpul atacului de panică, dar învaţă să le blochezi şi să stai departe de negativitate. Spune ”nu” şi ia controlul asupra minţii folosindu-te de o tehnică simplă: focusează-te asupra unui lucru care te binedispune şi care te face să te simţi bine. Nu uita de respiraţie!

Pasul cinci: Rosteşte propoziţii cheie pentru a te calma

Având un set de propoziţii pe care să le rosteşti când suferi un atac de panică, te ajută să te calmezi. Uite câteva exemple:

-    ”Totul este bine; mă voi calma şi elibera de gândurile negative.”

-    ”Tot ce trebuie să se întâmple s-a întâmplat deja. Sunt în siguranţă. Nu mi se va întâmpla nimic.”

-    ”Opreşte-te, stai, preia controlul. Respiră, apoi încearcă să te calmezi.”

-    ”Nu mi se va întâmpla nimic. Sunt bine, trebuie doar să respir adânc şi să am încredere în mine.”

Aceste strategii sunt de bază. Dacă te confrunţi des cu atacuri de panică, este recomandat să ceri ajutorul de la specialişti.