Moş Nicolae, sfântul copiilor

1 66242 original jpg jpeg

Cu ghetuţele lustruite şi parcă mai cuminţi ca niciodată, azi-noapte cei mici l-au aşteptate cu nerăbdare pe Moş Nicolae. Odată cu sosirea lui, deschidem sezonul sărbătorilor de iarnă, cu miros de brad, portocale şi scorţişoară. Iar dacă în această zi ninge, se zice că răul va fi învins.

Legenda spune că Sfântul Nicolae soseşte negreşit în casele tuturor,dar aduce cadouri doar copiilor care au fost ascultători tot anul. Celorlalţi le lasă în cizme o nuieluşă,în semn că Moşul le-a vegheat comportamentul.

Apărător al credinţei

Născut în secolul al III-lea,din părinţi credincioşi,în localitatea Patara,provincia Lichia din partea asiatică a Turciei de astăzi,Nicolae şi-a dovedit dragostea pentru Dumnezeu încă din copilărie. Rămas orfan de mic,el şi-a donat averea săracilor şi a construit o mănăstire în oraşul natal. Mai târziu a ajuns episcop,datorită harului dumnezeiesc pe care-l avea,deşi era la o vârstă destul de fragedă.

În 325,la Niceea,un oraş din nord-vestul Turciei (astăzi Iznik),acolo unde s-a ţinut primul sinod ecumenic,Sfântul Nicolae a fost un sprijin pentru ortodoxie. Un participant al adunării susţinea că Isus Hristos nu este fiul lui Dumnezeu,ci doar un om cu puteri supranaturale. Tânărul episcop,indignat de cele pe care le auzea,i-a dat o palmă adeptului acelei idei. De atunci a rămas obiceiul că în noaptea de 5 spre 6 decembrie copiii neascultători să primească o crenguţă de măr în semn de mustrare.

Tradiţia spune că nuieluşa trebuie pusă în apă,iar dacă va înflori până de Crăciun înseamnă că sfântul a îngăduit iertarea celui care a greşit.

Milostivul celor necăjiţi

Povestea darurilor oferite de Moş Nicolae a început cu mulţi ani în urmă,când a schimbat destinele unor surori şi le-a oferit şansa de a fi fericite. Fetele erau foarte sărace şi,fiind lipsite de zestre,nu aveau nicio şansă să-şi găsească ursitul. Într-o seară,Nicolae s-a urcat pe casă şi a strecurat în camera surorii mai mari un săculeţ cu galbeni,ascuns într-un ciorap. La scurt timp,fata s-a căsătorit. La fel a procedat şi în cazul celorlalte două surori când le-a venit vremea măritişului. Multe fapte bune a făcut Nicolae de-a lungul vieţii sale fiind un milostiv pentru cei săraci şi aflaţi în necaz. Prin rugăciunile lui,a salvat de la înec nişte marinari,iar din averea sa a dat flămânzilor şi datornicilor.

De atunci,Nicolae,devenit ulterior sfânt,este Moşul care-i ocroteşte pe cei mici şi le lasă daruri pe furiş,în ghetuţe.