Motivul surprinzător pentru care revii mereu la aceeaşi greutate

1 82740 original jpg jpeg

Ai ajuns la greutatea dorită, însă ştii că acesta este doar începutul. De multe ori, menţinerea e mult mai grea. Sigur şi tu te-ai întrebat de ce revii mereu la acelaşi număr de kilograme. Iată explicaţia!

Studiile recente arată că trupul este "setat" pe un anumit număr de kilograme. Altfel spus, fiecare persoană are o greutate "implicită", la care se reîntoarce mereu după o anumită perioadă de timp.  Motivul?  Cercetările au arătat că patru factori care determină aceasă greutate "setată": genele, dieta, sportul şi hormonii.  

Genele 

Deşi au un impact mai mic asupra greutăţii, acestea contribuie la modul în care se depozitează grăsimea. Deşi nu le poţi schimba, o gândire pozitivă te va face să iei atitudine şi să nu rămâi doar la ceea ce ai moştenit. 

image

Hormonii

Hormonii îţi afectează greutatea în două feluri: cum acumulezi grăsimea şi cât de des simţi senzaţia de foame. Leptina este un hormon important, care ajută la menţinerea poftei de mâncare. Tot el este cel care îţi indică faptul că te-ai săturat. Pe de altă parte, grelina este un hormon care stimulează senzaţia de foame. Partea bună este că poţi micşora producerea grelinei prin somn suficient, sport, reducerea stresului şi o dietă bazată pe fibre, potrivit Byrdie.

Dieta

Dacă vrei să slăbeşti, renunţă la dietele fulger. Rezultatele se pot vedea rapid, însă de cele mai multe ori apare efectul de yo-yo. Corpul are nevoie de timp pentru a se ajusta la noile schimbări, aşadar optează diete pe termen mai lung, bazate pe proteine şi cât mai puţine grăsimi.

image

Sportul

S-a demonstrat că exerciţiile fizice pot modifica anumiţi markeri genetici care duc la obezitate. Dacă vrei să ajungi la un anumit număr de calorii, mişcarea este esenţială. Acest lucru se explică prin faptul că muşchiul include ţesuturi metabolice active care permit corpului tău să ardă calorii chiar şi atunci când dormi.