Muşcături de insecte pe care nu trebuie să le ignori vara aceasta. Ce trebuie să faci dacă te înţeapă viespea sau ţânţarul

1 muscatura de tantar jpg jpeg

Deşi unele muşcături de insecte sunt inofensive şi provoacă doar neplăceri temporare, altele pot fi periculoase şi pot duce la complicaţii medicale.

Insecte, precum: albinele, furnicile, muştele, ţânţarii sau viespile pot muşca sau înţepa, dacă te vei apropia de ele. Contactul iniţial poate fi dureros şi poate fi adesea urmat de o reacţie alergică la veninul depus în piele, prin gura sau prin acul insectei. De cele mai multe ori, înţepăturile nu declaşează altceva decât disconfort minor. Însă, unele muşcături pot fi mortale, mai ales dacă eşti alergic la veninul insectelor, arată healthline.

Orice umflătură trebuie urmărită timp de câteva zile după apariţie. Dacă problema persistă, trebuie să consulţi imediat un specialist. Iată care sunt muşcăturile de insecte, la care trebuie să fii cu „ochii în patru‟ şi ce să faci dacă te confrunţi cu ele!

Înţepătura de viespe

Marea majoritate a persoanelor care sunt înţepate de viespe experimentează doar simptome minore, cum ar fi: roşeaţa, zonă umflată şi mâncărime. În general, în jurul înţepăturii apare un mic punct alb, însă potrivit Dr. Taranath, citat de thehealthy, unii pot prezenta simptome mai pronunţate, cum ar fi: roşeaţa extremă sau umflături, care cresc timp de două sau trei zile, de la momentul înţepăturii. Majoritatea înţepăturilor de viespe pot fi tratate acasă, însă persoanele alergice la veninul insectei, pot intra în şoc anafilactic: „Dacă te confrunţi cu simptome sevreme precum: umflarea severă a feţei, a buzelor şi a gâtului, senzaţie de ameţeală, dificultăţi de respiraţie, puls scăzut, este nevoie să soliciţi imediat asistenţă medicală‟, spune specialistul. Pentru reacţii minore, spală zona afectată cu apă şi săpun şi aplică un pachet rece cu gheaţă, pentru a trata umflătura. Dacă a fost o înţepătură de albină, nu uita să îndepărtezi acul imediat cu o pensetă.

Muşcătura de păianjen

Unii păianjeni pot lăsa urme grave asupra sănătăţii. Muşcătura de: păianjen pustnic maro, de văduvă neagră, de tarantulă sau de păianjăn săritor ar putea necesita îngrijiri medicale suplimentare. Printre simptomele periculoase se numără: dureri severe, umflături, transpiraţie excesivă, crampe, frisoane şi dureri în diverse zone ale corpului. Dacă prezinţi unul dintre aceste simptome, trebuie să consulţi imediat un medic, în termen de 24 de ore de la muşcătură.

Muşcătura de căpuşă

Căpuşele se fixează pe piele şi se hrănesc cu sânge. După contactul iniţial, durează între 24 şi 48 de ore pentru ca o căpuşă să poată transmite bacteriile în fluxul sanguin. Căpuşele pot fi periculoase şi pot transmite o serie de boli, precum: boala Lyme sau febra recurentă. Muşcătura arată precum o erupţie cutanată circulară, iar printre simptomele acesteia se numără: spasme musculare, dureri articulare, febră, cefalee şi oboseală. Dacă ai fost muşcat de o căpuşă, vizitează un specialist pentru a o scoate complet din piele. De asemenea, întreabă-ţi medicul dacă este necesar un test sau un tratament suplimentar preventiv.

Înţepătura de ţânţar

Dacă te înţeapă ţânţarul, vei observa o umflătură în zona respectivă, iar cel mai întâlnit simptom este mâncărimea, care dispare în câteva zile. Pentru a trata muşcăturile minore spală zona cu apă şi cu săpun, aplică gheaţă sau un pachet rece şi nu scărpina tare zona. Unele persoane pot prezenta simptome mai severe, precum: vânătăi, febră, urticare, ganglioni limfatici umflaţi sau cefalee. În cazul acesta, trebuie solicitată imediat asistenţă medicală.

Sursă foto: Shutterstock