Nevralgia de trigemen tratament: cum scapi de durerea intensă

nevralgia de trigemen tratament jpeg

Nevralgia de trigemen tratament. Durerea e resimţită întâi în maxilar sau mandibulă, aşa încât crezi că ai un abces dentar şi te duci la dentist, însă tot nu afli alinare. Când durerea persistă, îţi dai seama că problema nu are legătură cu dinţii.

Mai des întâlnită la femei decât la bărbaţi, şi mai ales după vârsta de 40-50 de ani, nevralgia de trigemen este intensă şi greu de suportat. Se manifestă ca o durere facială bruscă, ascuţită, precum un şoc electric în maxilare, dinţi sau gingii. Poate fi declanşată de lucruri aparent banale, precum atingerea uşoară a pielii, spălarea feţei, bărbierit, periajul dinţilor, suflarea nasului, consumarea unor băuturi fierbinţi sau reci, aplicarea  machiajului şamd. Poate surveni şi fără să fie declanşată de ceva. Durerea poate dura de la câteva secunde până la două minute şi se poate opri la fel de brusc cum a apărut. Afectează o singură jumătate a feţei, durerea fiind resimţită de obicei în partea de jos. Pentru faptul că suferinzii au spasme necontrolate ale feţei, afecţiunea este cunoscută şi ca ticul dureros.  

Nevralgia de trigemen tratament - Compresie asupra nervului

Nevralgia este cauzată de iritarea sau de compresia nervului trigemen – cel mai mare dintre nervii cranieni . Există doi nervi trigemeni, fiecare deservind o jumătate de faţă. După cum le sugerează şi numele, fiecare din cei doi nervi are trei ramuri distincte: nervul oftalmic, nervul maxilar şi nervul mandibular. Presiunea unui vas sangvin asupra nervului poate duce la dereglarea activităţii lui. Alte cauze pot fi bolile neurodegenerative, scleroza în plăci, tumorile, anevrismele, infecţiile sau traumatismele. Însă, de multe ori, nu se poate depista nicio cauză aparentă.  

Are o formă tipică şi una atipică

Forma tipică (tipul 1) este caracterizată de episoade de durere bruscă pe o parte a feţei, cu durata de la câteva secunde la câteva minute şi cu pusee la câteva ore. Forma atipică (tipul 2) se caracterizează printr-o durere arzătoare constantă, de o intensitate mai mică, dar incomodă, deoarece activităţi precum spălarea feţei, bărbieritul şi igiena orală devin dificile. Dacă în cazul formei tipice există remisiune (ameliorare sau dispariţie temporară a manifestărilor unei boli), în cazul celei atipice e posibil să nu existe una, iar simptomele sunt de obicei mai greu de tratat. Suferinzii ajung să trăiască cu teama apariţiei următorului atac, ceea ce poate duce la anxietate.

Nevralgia de trigemen tratament - Diagostic şi tratament

Imagistica prin rezonanţă magnetică poate detecta dacă o tumoră sau

irită nervul trigemen. Medicamentele anticonvulsive constituie prima opţiune de tratament. Intervenţia chirurgicală poate fi eficientă pentru cei care nu mai răspund la tratamentul medicamentos sau care prezintă efecte secundare.

O procedură minim invazivă

Nevralgia de trigemen tratament - Tehnica compresiunii percutanate cu balon constă în intervenţia minim invazivă, prin obraz, pentru a ajunge la baza craniului unde este situat ganglionul nervului trigemen. Scopul este de a comprima ganglionul cu un balon special pentru a distruge fibrele ce transmit durerea. Se practică în nevralgia esenţială, în nevralgia în care nu există o compresiune vasculară pe nervul trigemen şi în cazul pacienţilor cu scleroză multiplă, cu nevralgie atipică. Este indicată mai ales pentru pacienţii vârstnici, ce nu suportă anestezie îndelungată. Avantajul este că durează foarte puţin, e foarte eficientă, 90-95% din bolnavi nemaiprezentând durere imediat după operaţie.

Nevralgia de trigemen tratament -  Bine de ştiut!

- Compresiunea percutanată cu balon poate fi făcută chiar dacă pacientul a mai suferit o altă intervenţie tot pentru nevralgie de trigemen.

Anticonvulsivele îşi pot pierde eficacitatea în timp, iar multe dintre ele pot avea un efect toxic asupra suferinzilor, mai ales la cei cu probleme cu rinichii şi ficatul.