Noi descoperiri despre importanţa VITAMINEI D (P)

2 titlu vitamina d jpg jpeg

În ultimii ani se poate vorbi de o popularitatea discretă, dar continuă a vitaminei D, ca un element foarte important pentru sănătatea organismului, iar în perioada pandemiei COVID-19, această vitamină a căpătat o importanţă şi mai mare.

Medicii nu s-au îndoit de funcţiile importante pe care vitamina D le îndeplineşte în organism. Vitamina D contribuie favorabil la combaterea rahitismului, bolilor autoimune, bolilor vasculare, diabetului de tip II, obezităţii şi tulburărilor funcţiilor cognitive şi infecţiilor. În plus, în prezent se vorbeşte tot mai mult despre influenţa vitaminei D asupra răspunsului sistemului imunitar şi dezvoltarea infecţiei cu COVID-19.

Cercetări despre vitamina D

Un nou studiu al experţilor de la Universitatea din Birmingham relevă faptul că lucrătorii din domeniul sănătăţii care s-au autoizolat după apariţia simptomelor COVID-19 au fost mai predispuşi să aibă un deficit de vitamina D. În cadrul studiului, s-au prelevat şi analizat probe de sânge de la 392 de lucrători din domeniul sănătăţii, recrutaţi în luna mai a acestui an, spre sfârşitul primului val al pandemiei COVID-19. Probele au fost testate iniţial pentru a identifica prezenţa anticorpilor SARS-Cov-2 utilizând un test intern unic elaborat de Serviciul de Imunologie Clinică al Universităţii în parteneriat cu The Binding Site, înainte de a fi supuse testelor pentru stabilirea concentraţiei de vitamina D. Dintre cei 392 de lucrători, peste jumătate (55%) aveau anticorpi SARS-Cov-2. Un total de 61 de persoane (15,6%) au prezentat un deficit de vitamina D. Nivelurile de vitamina D au fost mai scăzute la personalul mai tânăr, la bărbaţi şi la cei care aveau un IMC ridicat. De asemenea, rezultatele au arătat că personalul cu deficit de vitamina D a prezentat simptome de dureri ale corpului, dar în mod interesant, nu simptome respiratorii sau tuse continuă.   Nivelul de vitamina D a fost, de asemenea, mai mic la personalul care a raportat simptome de febră.

Autorul studiului, profesorul David Thickett de la Institutul Inflammation and Ageing al Universităţii din Birmingham, a declarat: ”Studiul nostru a arătat că există un risc crescut de infecţie cu COVID-19 la lucrătorii din domeniul sănătăţii care au deficit de vitamina D. Datele noastre se adaugă la dovezile emergente din studii efectuate în Marea Britanie şi la nivel global, indicând faptul că indivizii cu COVID-19 sever prezintă un deficit mai mare de vitamina D decât cei cu formă uşoară. În cele din urmă, rezultatele noastre, combinate cu dovezile existente, demonstrează în continuare beneficiile potenţiale ale suplimentării cu vitamina D la persoanele cu risc de deficit de vitamina D sau care prezintă deficit, de a atenua potenţialul impact COVID-19.”

Un alt articol ştiinţific (publicat în The FEBS Journal din 23 iulie 2020) prezintă un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Bar-Ilan din Ramat Gan, Israel. Este vorba de un studiu la scală largă care arată că nivelul scăzut de vitamina D în plasmă creşte riscul de infecţie COVID-19, precum şi probabilitatea spitalizării din cauza evoluţiei severe a bolii. Din punct de vedere statistic, participanţii la studiu care au contractat COVID-19 aveau 50% mai multe şanse să dezvolte niveluri scăzute de vitamina D decât un grup similar de oameni sănătoşi. Practic, concluzia studiilor a fost:”O sarcină importantă pentru medici pare să fie testarea vitaminei D şi menţinerea unui nivel normal de vitamina D în cazul pacienţilor depistaţi cu COVID-19. ”

Prudenţă necesară şi continuarea cercetărilor

Oamenii de ştiinţă subliniază, însă, că vitamina D nu împiedică infectarea pacienţilor, ci scade riscul de producere a complicaţiilor şi a decesului la persoanele deja infectate. De asemenea, nu este evident dacă ar trebui ca toată lumea să utilizeze suplimente cu vitamina D ca metodă de prevenţie. Cercetătorii avertizează că supradozarea cu vitamina D poate avea efecte adverse grave. Este greu de spus ce doză va fi cea mai eficientă în cazul COVID-19. Cu toate acestea, o suplimentare corespunzătoare poate juca un rol semnificativ în prevenirea complicaţiilor, în special la persoanele în vârstă, care sunt predispuse la deficit de vitamina D.

Surse - University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust; Eugene Merzon, Dmitry Tworowski, Alessandro Gorohovski, Shlomo Vinker, Avivit Golan Cohen, Ilan Green, Milana Frenkel Morgenstern “Low plasma 25(OH) vitamin D level is associated with increased risk of COVID-19 infection: an Israeli population-based study” The FEBS Journal, 23 July 2020.

https://detrical.ro/
https://detrical.ro/