Tânăra Rasha Alqahtani are 18 ani şi este din Riyadh, Arabia Saudită. S-a concentrat asupra unui proiect care presupune crearea unui instrument precum jocul video pentru a ajuta la diagnosticarea adolescenţilor cu tulburare de anxietate generalizată. Pentru a dezvolta diferite scenarii, ea a adaptat o primă formă de măsurare utilizată la nivel internaţional a tendinţei cuiva către anxietate. Deşi nu mai este utilizată, Alqahtani a ales-o, deoarece era uşor accesibilă pe internet şi, spre deosebire de multe alte teste, nu necesita o taxă sau licenţă de utilizare. Afirmaţiile adevărate sau false ale testului i s-au părut greu de conceptualizat, aşa că le-a adaptat în scenarii ale jocului ei favorit, Minecraft.

„Aş vrea pur şi simplu să trăiesc o zi în  Minecraft”

Alqahtani crede că obţinerea unui diagnostic este un pas crucial pentru sănătatea mintală. Ea a propus un proiect de cercetare pornind de la jocul ei preferat, Minecraft: „Îmi place să-l joc. Aş vrea pur şi simplu să trăiesc o zi în  Minecraft. Îmi place foarte mult!”, a spus ea. Aşa că a folosit formatul familiar şi distractiv al unui joc video pentru a evalua jucătorii.

Alqahtani a realizat o primă schiţă a testului în două săptămâni. Mai degrabă decât sarcina descurajantă de a construi un joc complet de la zero, Alqahtani a pus ochii pe ceea ce ea numeşte o „caracteristică”, un modul la care utilizatorii ar putea accesa într-un joc video preexistent. Ea nu a codificat de fapt funcţia, ci a produs o simulare video a ceea ce ar arăta în jocul Minecraft. S-a bazat pe unul dintre hobby-urile ei, filmele scurte, şi a creat un videoclip care arăta ca „Minecraft: Story Mode”, în care jucătorii îşi aleg propriile aventuri, indicând modul în care ar dori să răspundă la diferite scenarii.

Şi-a chestionat peste 500 de colegi

A început prin a-şi chestiona colegii cu privire la disponibilitatea lor de a obţine o evaluare psihologică online, apoi a îndrumat 35 de participante de sex feminin a înregistrat răspunsurile. În cele din urmă, analiza sa a arătat că rezultatele scenariilor jocurilor video corespundeau cu cele ale primei măsurători a tendinţei spre anxietate.

Testul inovator Alqahtani ar putea deveni parte a domeniului de vârf al terapiei digitale care operează la intersecţia psihologiei cu tehnologia. În SUA, au fost aprobate două instrumente bazate pe tehnologie pentru sănătatea mintală: un joc pentru tratarea ADHD la copii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani şi o aplicaţie care poate ajuta la diagnosticarea copiilor mici cu tulburare a spectrului autist. În curând, vor fi mai multe.

Citeşte şi: Jocul Monopoly, inventat de o scriitoare americană. De ce prima ei versiune n-a rezistat în timp?

Scopul ei este să ajute tinerii afectaţi de pandemie

Ambiţioasa propunere a lui Alqahtani - inspirată, parţial, de experienţa personală cu factorii de stres ai pandemiei - i-a adus un premiu al ştiinţei comportamentale la Regeneron International Science and Engineering Fair din acest an, o competiţie anuală pentru elevii din clasele a IX-a până la a XII-a administrată de Societatea de Ştiinţe din Washington. Prototipul ei îşi propunea să abordeze problemele de stigmatizare care, spun psihologii, prezintă obstacole pentru adolescenţii care primesc îngrijiri de sănătate mintală.

Dorinţa de a ajuta este un principiu călăuzitor pentru ea. Văzuse anxietatea afectând viaţa oamenilor din jurul ei - un membru al familiei, un coleg de şcoală „genial” care plângea şi hiperventila la fiecare test, necunoscuţi în mărturisirile lor pe TikTok. Într-o anumită măsură, s-a luptat cu ea însăşi, ca elevă de nota 10 care încearcă să păstreze perfecţiunea.

„Am încercat să mă vindec singură aproape tot timpul. În Arabia Saudită, începem să conectăm punctele şi să creştem gradul de conştientizare cu privire la sănătatea mintală. A merge la un psiholog are încă un efect negativ asupra unei persoane din societate”, a spus ea. O analiză recentă susţine punctul de vedere al lui Alqahtani. S-a constatat o alfabetizare „limitată” a sănătăţii mintale şi atitudini negative ale publicului cu privire la sănătatea mintală în Arabia Saudită şi în statele vecine din Golf.

Alqahtani s-a hotărât să facă ceva cu privire la anxietatea pe care o observase în jurul ei şi la luarea deciziei de a merge la un psiholog, mai ales că Organizaţia Mondială a Sănătăţii indică anxietatea în primele zece cauze ale bolilor adolescenţilor, iar pandemia Covid-19 nu a făcut decât să exacerbeze problemele de sănătate mintală în rândul adolescenţilor din întreaga lume.

FOTO: Pixabay/Instagram