Astfel, în perioada 31 mai - 2 iunie, între orele 10.00 - 20.00, în cafeneaua Beans&Dots din Bucureşti poţi să vezi şi să simţi cum lucrurile aparent simple devin complicate. Locaţia devine, cu ajutorul unor elemente de decor şi aplicaţii digitale special create, un spaţiu multisenzorial care simulează unele simptome trăite de persoanele bolnave.

Scleroza multiplă este principala cauză de dizabilitate a adulţilor tineri la nivel mondial

Boala este diagnosticată la tineri, cu vârsta între 20 şi 40 de ani, iar cele mai frecvente simptome sunt: tulburările vizuale, oboseala extremă, slăbiciunea musculară, durerea, amorţeala picioarelor şi mâinilor, tulburările motorii şi dificultăţile în vorbire, toate acestea ducând în final la dizabilitate fizică permanentă.

Dacă ajungi la Beans&Dots Speciality Coffee Shop în această perioadă:

  • Pregăteşte-te pentru o experienţă altfel, deoarece vei găsi podele care par că se mişcă, meniu (cu efect de blur), ceşti şi scaune dificil de manevrat şi linguriţe incomode.
  • Pentru prima dată în România, vei putea testa ochelari şi o mănuşă tactilă (VR Haptic Glove) care le permite utilizatorilor să vadă şi să simtă simptomele sclerozei multiple, atunci când e conectată la o aplicaţie de realitate virtuală.
  • Simptomele bolii au fost transpuse şi în arta, prin intermediul unei picturi murale de 120 mp, realizată special pentru acest eveniment în curtea Beans&Dots Speciality Coffee Shop, de către artistul stradal Saddo (Raul Oprea).

În România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, din care 70% sunt femei. În fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, în timp ce 74 de pacienţi pierd lupta cu boala. Un pacient cu scleroză multiplă trăieşte, în medie, cu 10 ani mai puţin decât o persoană sănătoasă.

Mai citeşte şi: 30 mai Ziua Mondială a Sclerozei Multiple