Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) defineşte obezitatea ca: „o acumulare anormală sau excesivă de grăsime în ţesutul adipos, în măsura în care sănătatea este afectată‟. Criteriile acceptate în prezent pentru supraponderalitate sunt definite ca niveluri ale indicelui de masă corporală (IMC) mai mare de 25 kg / m2 şi obezitatea ca IMC de 30 kg / m2. În afară de IMC, obezitatea este, de asemenea, asociată cu mai multe modificări ale stilului de viaţă, inclusiv un aport crescut de alimente bogate în grăsimi / energie şi o activitate fizică redusă.

Obezitatea creşte semnificativ riscul de a dezvolta diabet, boli de inimă, afecţiuni ale ficatului sau ale vezicii biliare. În plus, există suficiente dovezi că este direct legată de anumite forme de cancer. În condiţiile în care procentul de oameni supraponderali şi obezi este în continuă creştere la nivel mondial, medicul chirurg Mihai Ionescu, specializat în chirurgia obezităţii, explică de ce legătura cu formele de cancer reprezintă o problemă majoră de sănătate publică.

„În prezent, la nivel mondial, se estimează că 1,1 miliarde de oameni sunt supraponderali, dintre care cel puţin 300 de milioane sunt obezi. Cancerul afectează aproximativ 22 de milioane de persoane care trăiesc cu această afecţiune. Acest lucru îl face o problemă majoră de sănătate publică.

Studiile au arătat că în Uniunea Europeană excesul de greutate corporală reprezintă 5% din toate cazurile de cancer incident, 3,5% la bărbaţi şi 6,5% la femei. Asta înseamnă că 27 000 de cazuri de cancer masculin şi 45 000 cazuri la femei sunt asociate cu obezitatea în fiecare an.

Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului a evaluat asocierea dintre cancere şi obezitate, accentul fiind pus pe anumite tipuri precum cancerul de colon, sânul feminin (în special la femeile care au realizat menopauză), cancerele endometriale sau uterine, rinichii şi adenocarcinomul esofagului. Alte tipuri de cancer legate de obezitate includ cancerele pancreatice, ovariene, cervicale şi de sânge.

În afară de favorizarea anumitor cancere, obezitatea este, de asemenea, legată de scăderea speranţei de viaţă în cadrul anumitor boli neoplazice (cancere). Unele dintre cele mai importante metode de prevenire a cancerului includ consumul de ţigări urmat de obezitate‟ , explică medicul chirurg Mihai Ionescu. 

Tipuri de cancere asociate cu obezitatea