Când îţi este foame, dar nu ştii ce să găteşti, cel mai simplu este să îţi scoţi câteva preparate din frigider şi să le reîncălzeşti la cuptorul cu microunde. Dacă te gândeşti că, odată cu acest procedeu, toate alimentele vor avea aceeaşi valoare nutriţională şi acelaşi gust, să ştii că te înşeli. Cu cât aceste alimente sunt reîncălzite de mai multe ori, cu atât aroma, textura şi nutrienţii lor se vor pierde mai uşor!

Uleiul vegetal

Uleiurile vegetale conţin acizi graşi nesaturaţi, iar în momentul în care ele sunt expuse la căldură, iar mai apoi sunt lăsate să se răcească, pot creşte inflamaţia în corp şi în cele din urmă, pot influenţa apariţia unor boli de inimă. Pe lângă faptul că uleiurile sunt nesănătoase dacă sunt reîncălzite, ele nici nu vor da mâncării un gust bun.

Peştele

Peştele (în special tonul sau somonul) conţine piridoxină (cunoscută şi sub denumirea de vitamina B6), care este utilizată pentru a trata un anumit tip de anemie şi deficienţe de B6. Piridoxina este foarte sensibilă la căldură şi, atunci când peştele este reîncălzit, ea îşi pierde din proprietăţi. Totodată, peştele nu o să mai aibă aceeaşi aromă dacă va fi reîncălzit, în special peştele făcut pe grătar.

Oul

Ouăle fierte fac parte din categoria alimentelor care au un gust bun şi dacă nu sunt reîncălzite. Unii oameni le preferă calde, însă dată cu încălzirea lor, ouăle îşi pierd din antioxidanţii importanţi (precum: luteina şi zeaxantina, care protejează ochii) şi din gust.

Broccoli

Legumele care conţin vitamine solubile în apă, cum ar fi Vitamina C, îşi pierd o parte din valoarea nutriţională atunci când sunt gătite. Broccoli se încadrează în această categorie şi pe măsură ce este reîncălzit, această legumă îşi pierde din gust şi din calitate.

Cartoful

Cartofii gătiţi în orice mod sunt întotdeauna delicioşi, însă în momentul în care sunt reîncălziţi, ei nu vor mai fi la fel de pufoşi şi nici gustoşi. Totodată, la fel ca broccoli, cartoful îşi pierde o parte din vitamine atunci când este reîncălzit la cuptorul cu microunde.

Sursă foto: Shutterstock