Între 40 şi 60% dintre cei de peste 75 de ani din SUA şi Europa iau în fiecare zi aspirină sau alte medicamente destinate fluidificării sângelui, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie. În cazul pacienţilor cu boli coronariene, medicamentul are efect benefic, cu condiţia să nu-l înlocuiască cu alternative.

”O aspirină pe zi pentru pacienţii care se ştiu deja cu boli coronariene sau care au avut un accident vascular cerebral sau care ştiu că au stenoze sau plăci de aterom, e foarte bună. Însă, sunt situaţii în care pacienţii înlocuiesc aspirina clasică, adica acidul acetilsalicilic cu divese preparate considerate antiagregante naturale şi care se întorc la spital cu stentul (dispozitivul care se montează in cazul unui infarct) ocluzionat. Din cauză că au luat o perioada lungă de timp ceva ce nu era aspirina, de fapt, aşa că, mare grijă la situaţii de genul acesta,” a explicat dr. Ana Maria Şerban, pentru Medika TV.

 De ce trebuie să purtăm ochelari în faţa calculatorului şi ce înseamnă regula 20-20-20 pentru sănătatea ochilor

Aspirina este un medicament uimitor cu multe beneficii

"Poate fi utilă în reducerea febrei, a durerilor şi a inflamaţiilor, dar şi în prevenirea bolilor cardiovasculare pentru că împiedică plăcile să se depună pe artere. Acest efect antitrombocitar al aspirinei scade capacitatea sângelui de a forma cheaguri şi o face utilă în prevenţia şi tratamentul atacurilor de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale – AVC. Există însă şi un dezavantaj: riscul de sângerare mai puternică în cazul unei transfuzii sau a unei intervenţii chirurgicale.

Ce să faci dacă îţi cad genele. Trucuri pe care să le încerci ca să le stimulezi creşterea

Pentru pacienţii care au trecut printr-un atac de cord, un AVC, cu stenturi sau intervenţii pentru bypass – rezultatele cercetărilor sunt clare: beneficiile depăşesc riscurile, în majoritatea cazurilor. Pentru cei care nu au avut incidente cardiace – beneficiile versus riscurile sunt mai puţin certe", a mai explicat medicul, potrivit doctorulzilei.ro.