Obişnuieşti să mănânci din farfurii de plastic? Uite cum îţi poate afecta sănătatea!

1 plastic 1 jpg jpeg

Cămara ta e plină cu borcane şi cutii din plastic, în care îţi depozitezi mâncarea? Pe cât de practică poate părea o astfel de organizare, pe atât de nesănătoasă este! La serviciu îţi comanzi adesea prânzul împreună cu colegii tăi şi savuraţi cu toţii preparatele din caserole de plastic? Greşit! Pentru că cele mai multe recipiente din plastic conţin o substanţă chimică, pe nume Bisfenol A, care ne pune sănătatea în pericol!

Cel mai convenabil este să folosim sticle din plastic mai ales când suntem pe drumuri şi nu vrem să cărăm ceva greu după noi şi nici nu ne dorim să rămânem deshidrataţi pe tot restul zilei. La fel de simplu e să consumăm alimentele din farfurioare din plastic, pe care să le aruncăm imediat după folosire, fără să ne mai chinuim să le spălăm şi să pierdem timpul să le punem la loc. Însă asemenea obiceiuri, care ne simplică viaţa în aparenţă, ne fac rău pe nesimţite.

Healthline atrage atenţia asupra sticlelor cu apă şi a restului recipientelor din plastic, care există pe piaţă, şi care conţin Bisfenol A sau BPA, pe scurt. Această substanţă dăunătoare organismului uman este adesea folosită în recipientele în care este depozitată mâncarea, în sticlele de apă şi altfel de cutii sau în care pot fi puse alimentele.

De ce este dăunător acest Bisfenol A?

Studiile efectuate arată că ne poate afecta sistemul hormonal, determinând apariţia mai multor boli mai ales în rândul bebeluşilor şi al copiilor mici. Care sunt acele boli? Diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare şi obezitatea la adulţi. Mai grav de-atât, un studiu realizat pe o perioadă de 10 ani a relatat că un nivel crescut de BPA a fost asociat cu o creştere de 49% a ratei mortalităţii, iar aceste cercetări au fost făcute publice de CNN.

Şi atunci cum ne ferim de contaminarea cu BPA?

Aruncăm sticlele de plastic care au în componenţă Bisfenol A şi le folosim numai pe cele care nu au astfel de substenţe chimice, nu? Ei bine, nu e aşa de simplu! Şi asta pentru că există prea multe necunoscute cu privire la componenţa plasticului şi la impactul negativ pe care îl poate avea asupra mâncării noastre şi, implicit, asupra sănătîţii noastre. Cu alte cuvinte, e greu să ne asigurăm care produs din plastic este sigur pentru sănătatea noastră şi care nu.

The Guardian l-a citat pe doctorul Leonardo Trasande, de la Facultatea de Medicină NYU, care ridică problema acestor necunoscute. „Există destule dovezi că expunerea la aceste substanţe chimice ne pun probleme mari, dar, pur şi simplu, nu ştim exact care plastic e mai dăunător decât altul. Adevărul este că există multe necunoscute...”

Bun, şi atunci ce ne rămâne de făcut?

În primul rând, poţi reduce numărul recipientelor din plastic folosite. „Evitatea cunsumului de mâncare sau lichide depozitate în recipiente din plastic este cel mai eficient mod de-a ne feri de expunerea la Bisfenol A”, a dezvăluit Trasande.

În al doilea rând, putem să evităm temperaturile ridicate la care stă mâncare noastră sau este încălzită, fie că este de soare, în maşină, de pildă, fie la microunde. BPA a fost descoperit într-un plastic încălzit de 55 de ori mai mult decât într-un recipient ţinut la temperatura camerei, conform Scientific American.

Ideal este să nu folosim deloc recipiente din plastic, fie ele încălzite sau nu. Înlocuieşte-le, pe cât posibil, cu caserole din sticlă, ceramică sau oţel inoxidabil, pentru a nu-ţi pune sănătatea în pericol.

Foto - Shutterstock