Originară din India,obligeana mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de trestie mirositoare,dar şi ca planta care are grijă de sănătatea stomacului. Planta poate fi culeasă,la sfârşitul iernii-începutul primăverii,din locurile mlăştinoase. Important este să fie adunată doar atunci când încă are culoarea verde deschis,mai ales că pe măsură ce trece timpul îşi pierde proprietăţile terapeutice. De aceea,dacă ai recoltat planta şi o ai în cămară,cel mai bine este să nu foloseşti rădăcinile mai vechi de un an.

Decoctul indicat în caz de arsuri stomacale

Durerile abdominale,aciditatea gastrică,senzaţia de greaţă şi arsurile stomacale pot fi prevenite şi tratate cu ajutorul remediilor pe bază de obligeană,datorită acţiunii lor calmante şi cicatrizante. Prepară decoctul dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 8-10 minute,apoi filtrează şi bea câte două-trei căni pe zi,până la ameliorarea neplăcerilor. De ajutor este şi pulberea de obligeană,câte un vârf de linguriţă,de patru ori pe zi. Ia tratamentul pe stomacul gol,timp de două săptămâni,după care faci pauză o şapte zile.    

Tinctura combate colita

Fitoterapeuţii recomandă leacurile din obligeană şi pentru a ameliora simptomele colitei (inflamarea mucoasei colonului). Un remediu de nădejde în caz de dureri abdominale,diaree şi constipaţie este tinctura din plantă,pe care o poţi procura din magazinele naturiste sau o poţi prepara la tine acasă. Umple un borcan cu filet pe jumătate cu pulbere de obligeană (poţi măcina planta după ce s-a uscat),apoi acoperă totul cu alcool alimentar de 96 de grade,amestecat în părţi egale cu apă. Lasă să se macereze 10-12 zile,după care filtreză şi pune lichidul în sticluţe de culoare închisă (le păstrezi în locuri răcoroase). Ia câte o linguriţă de tinctură (diluată în jumătate de pahar cu apă) de trei ori pe zi,între mese. Urmează tratamentul 21 de zile.  

Remediile cu obligeană mai sunt de ajutor când:

-         vrei să renunţi la fumat – înainte să-ţi aprinzi o ţigară,mestecă o bucăţică de rădăcină crudă de plantă,fără s-o înghiţi;

-         nu ai poftă de mâncare – ia câte 15 picături de tinctură (diluate în 100 ml de apă) după mesele principale;

-         suferi de stări de anxietate – prepară maceratul din una-două linguriţe de plantă uscată la o cană de apă fierbinte şi lasă la temperatura camerei 12 ore. Bea câte o jumătate de pahar,de trei ori pe zi,o lună; 

-         te doare capul – ia o linguriţă de tinctură diluată în jumătate de pahar de apă,de trei ori pe zi;

-         ai dureri reumatismale – macină plantă uscată,amestecă cu puţină apă,pune pasta între două bucăţi de tifon şi aplică pe locul dureros. Lasă să acţioneze cataplasma peste noapte.

Idei Click! pentru femei

-         Pentru a trata sângerările gingivale,mestecă zilnic rizomi uscaţi de obligeană,fără să îi înghiţi.  

-         Remediile din plantă aduc beneficii şi când ai probleme cu căderea părului. Amestecă 10 g plantă uscată cu 100 ml de ulei de floarea-soarelui,pune pe baie de aburi,apoi adaugă 10 ml de ulei de savie şi aplică tratamentul pe păr. Lasă să acţioneze 30 de minute,după care clăteşte bine.

Info:Remediile cu obligeană nu sunt recomandate pe perioada sarcinii (pot provoca avort spontan) sau în timpul alăptării.