Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, aproximativ 5% dintre pacienţii cu COVID-19 au şi acest simptom ocular. Nu trebuie să presupui imediat că ai COVID-19 dacă observi că ai ochii înroşiţi, dar nici nu poţi elimina cu totul această posibilitate.

Virusurile, bacteriile şi alergiile reprezintă cele mai frecvente motive pentru care apare conjunctivita. De obicei, alături de ochii înroşiţi există şi alte simptome: lăcrimare, senzaţie de obiect străin sau de arsură, mâncărime.

Ce legătura există între ochii înroşiţi şi COVID-19?

Cum virusurile sunt o cauză frecventă a înroşirii ochilor este de aşteptat ca şi virusul SARS-CoV-2 să ducă la apariţia acestei neplăceri. La fel ca nasul şi gura, ochii sunt căptuşiţi de membrane mucoase numite conjunctive, primele care iau contact cu virusurile ca SARS-CoV-2. De aceea, personalului medical din spitale li se cere să poarte mască de protecţie şi vizieră. Nu este clar dacă virusul poate fi transmis la nivel ocular, deşi SARS-CoV-2 este detectabil în lacrimi.

Ochii înroşiţi reprezintă un simptom care poate fi confundat cu cel tipic conjunctivitei. De asemenea, conjunctivita nu este legată de un stadiu al bolii COVID-19, fie el precoce, fie tardiv, nici cu severitatea bolii.

Dacă ai conjunctivită, dar şi alte simptome specifice COVID-19 (febră, tuse, respiraţie danevoioasă, pierderea mirosului sau gustului) poţi suspecta că ai COVID-19. De asemenea, trebuie să iei în calcul dacă te-ai protejat în mod adecvat, dacă vreun anumit context în care ai fost te-ar fi putut expune la virus, dacă te-ai vaccinat complet şi dacă este o rată mare de infectare în localitatea ta. Răspunsurile îţi pot indica riscul la care te-ai expus şi probabilitatea de a fi contractat virusul.

Ce alte indicii trebuie să urmăreşti pentru a trece la etapa de testare?