Oraşul Cluj a avut litoral. Imaginile care fac dovada acestui lucru

1 83671 original jpg jpeg

În Cluj, în anii 80 a fost construită staţia de metrou Politehnica. Pentru podeaua ei a fost folosită marmură roz din cariera Săvădisla din judeţul Cluj. Dar puţini oameni din miile care trec zilnic pe acolo ştiu povestea veche de milioane de ani a marmurei.

În lumea paleontologică, aceasta este echivalentul unei mine de aur, cu o bogăţie şi o biodiversitate remarcabilă. Imortalizează viaţa marină din Cretacicul târziu unde zona judeţului Cluj de astăzi era acoperită de o mare puţin adâncă.

Oraşul Cluj a avut litoral în urmă cu 70 milioane de ani

Scoici, alge, melci, corali şi rudişti se pot vedea încapsulate în materialul calcaros care formează pavajul staţiei de metrou. Cele mai numeroase organisme sunt rudiştii, nişte vietăţi cu un exoschelet conic înfipt în solul de pe fundul mării, similar cu un morcov.

image

Au trăit din Jurasicul târziu (acum 150 de milioane de ani) până în Cretacicul târziu. Speciile au dispărut cu extincţia în masă de la sfârşitul Cretacicului şi acestea, conform spuselor lui Mihai Popa, paleontolog la Facultatea de Geologie şi Geofizică Bucureşti, „au văzut o dâră de foc pe cer” lăsată de asteroidul care a dus şi la extincţia dinozaurilor.

image

Ce erau rudiştii

Rudiştii erau organisme esenţiale în formarea recifurilor din acea perioadă. Alungau specii de corali din ecosisteme. Mecanismul de hrănire era rudimentar. Se hrăneau cu nutrienţi aflaţi în suspensie cu ajutorul valvei operculare (cavitatea bucală a acestor organisme). Un organism putea avea o lungime de un metru şi jumătate. Dispunerea lor erau unele peste celelalte, astfel reciful putea avea astfel şi sute de metri.

image

Ştiinţific, valoarea acestor formaţiuni este incomensurabilă. În România, imortalizarea faunei din acea perioadă se poate vedea doar în câteva zone. De aceea cariera de marmură Săvădisla şi staţia de metrou Politehnica surprind o imagine unică a vieţii marine de acum 70 de milioane de ani.

image

Oraşul Cluj a avut litoral înainte de orogeneza Munţilor Apuseni

Un alt eveniment important din acea perioadă este că atunci a avut loc şi orogeneza Munţilor Apuseni, astfel complexul de organisme marin, alături de formaţiunile în care au fost prinse a fost ridicat deasupra nivelului mării. Valoarea ştiinţifică se extinde la nivel european şi mondial, astfel de specii găsindu-se în zona mediterană şi în zona Insulelor Caraibe.

image

Este exemplul cel mai elocvent de minunăţii naturale care se află în staţiile de metrou din Bucureşti. Există şi alte exemple, mai puţin vizibile. Metroul din Bucureşti este un „muzeu” cu exemplare geologice şi paleontologice adunate de pe tot teritoriul României. Din păcate, rămâne ascuns de ochii călătorilor.

image

Sursa: descoperă.ro

image