Originile vestitului sandviş american Sloppy Joe. Era favoritul vedetelor Sinatra, Hemingway, Eva Gardner

1 shutterstock 796410187 jpg jpeg

Sandvişul numit Sloppy Joe, care a cucerit Statele Unite ale Americii,are origini mai puţin cunoscute, ba chiar există mai multe teorii legate de locul în care a fost realizat pentru prima dată.

Cafeneaua Ye Olde Tavern din Iowa, SUA este locul în care americanii spun că a fost creat deliciosul sandviş Sloppy Joe, preparat din carne tocată de vită şi sos de roşii. Deschisă în 1924, atrăgea clientela cu sandvişurile de carne de vită pe care le numea burgeri de tavernă. Nu era inclus şi sosul de roşii. Totuşi, existau o mulţime de locuri unde se vindeau sandvişuri cu carne în anii '30. În 1926, s-a deschis tot în Iowa Maid-Rite şi a vândut tot sandvişuri de carne. De ce Ye Olde Tavern primeşte creditul pentru crearea sandvişului faimos? Ei bine, unii bucătari au adăugat sos de roşii la sandvişul cu carne, aducându-l mai aproape de forma cunoscută astăzi.

Sloppy Joe’s Bar din Key West, Florida este un al loc în care se bănuieşte că a fost preparat pentru prima oară. A fost deschis în 1933, sub un alt nume, în aceeaşi perioadă în care bucătarul de la Ye Olde Tavern a adăugat sos de roşii la sandvişul lui de carne. Proprietarul de atunci, Joe Russell, a fost convins de prietenul său, scriitorul Ernest Hemingway să schimbe numele barului în Sloppy Joe’s după numele unui bar din Havana pe care Hemingway îl iubea. Hemingway a fost pasionat de Cuba. Barul din Florida şi-a schimbat numele şi a decis să dea şi sandvişului denumirea de Sloppy Joe.

Dincolo de aceste teorii ale preparării faimosului sandviş pe teritoriu american, o a treia teorie este că ar fi fost creat la Sloppy Joe’s Bar din Havana, Cuba.

Originalul sandviş Sloppy Joe, preparat în Cuba

Proprietarul barului Sloppy Joe, José Abeal y Otero, a deschis localul între anii 1917 şi 1919, chiar la începutul erei Prohibiţiei în SUA. Americanii cu stare se retrăgeau pe ţărmurile Cubei în căutarea unei băuturi alcoolice rapide. Cum americanii care cereau mojitos şi daquiris aveau nevoie şi de o mâncare bună alături, José a creat un sandwich simplu pentru clienţii săi. Americanii iubesc sandvişurile. Toată lumea bună, inclusiv Hemingway, Eva Gardner, Frank Sinatra, Joe Luis, frecventa acel bar, deci patronul trebuia să se asigure că meniul completează băuturile.

Cum a fost dată denumirea Sloppy Joe

José a folosit ca bază mâncarea clasică cubaneză, numită ropa vieja. Ropa vieja înseamnă carne de vită amestecată cu roşii şi condimente. Se gătea pentru sute de persoane, deci tocau carnea de vită, o puneau într-o tocană de roşii şi adăugau condimente. Totul era foarte uşor. O altă mâncare cubaneză pe care o preferau era picadillo, cu carne tocată de vită amestecată cu capere, măsline şi stafide, reţetă care seamănă cu cea folosită azi pentru a crea sandvişul Sloppy Joe

Mulţi au numit sandvişul Sloppy Joe (Joe neglijent), penru că aşa i se mai spunea lui José. Clienţii americani obişnuiţi, ca Hemingway, îl tachinau pentru curăţenia lui, strigându-l Sloppy Joe (José). Şi-a numit chiar barul după porecla.

Citeşte şi: Cel mai iubit sandviş american are origini româneşti. Evreii din România au dus reţeta la New York

Sloppy Joe's Bar a fost închis în 1959, după revoluţia cubaneză, apoi a redeschis în 2013. Au trecut ani până să fie restaurat, readucând barul la viaţă după o jumătate de secol de decădere. Potrivit Theawkwardtraveller.com, interiorul este oricum modern, prin estetica cubaneză, cu tuşe vintage, delicate şi cărţi poştale care datează din anii '20. Pe pereţi atârnă afişe cu vedete şi politicieni care au vizitat barul în perioada lui de glorie. Sandvişul Sloppy Joe este la fel de bun ca originalul şi preparat după reţeta originală.

Aşa prepari clasicul sandviş Sloppy Joe!

Ingrediente:

1 kg de carne tocată de vită

2 cepe dulce mărunţite

2 ardei graşi tocaţi

¼ cană suc de roşii

¼ cană de ketchup

2 linguriţe de zahăr

1 linguriţă de muştar

1-2 roşii, tăiate cubuleţe

sare

4 chifle

Preparare:

Încălzeşti o tigaie mare, antiaderentă. Pui în ea ceapa, apoi,  după 3-5 minute, carne de vită şi ardeii. După alte 10 minute, timp în care amesteci ocazional, adaugi sosul de roşii, ketchupul, zahărul şi muştarul. Când ajunge la punctul de fierbere, mai laşi 5-10 minute până când sosul se îngroaşă.  Adaugi sare, după preferinţă şi cubuleţele de roşii. Împarţi uniform amestecul de carne de vită pentru a umple cele 4 chifle tăiate pe jumătate în prealabil. Poţi servi sandvişul cu cartofi prăjiţi, murături, salată de varză sau brânză.

FOTO: Shutterstock