Pătrunjelul, sursa ta de sănătate

1 80869 original jpg jpeg

Originar din pătrunjelul sălbatic de pe ţărmul Mării Mediterane, pătrunjelul cultivat la noi este folosit atât ca zarzavat în bucătărie, cât şi ca plantă medicinală. Pătrunjelul este bogat în vitamine, minerale şi multe alte substanţe esenţiale, dintre care una este vitamina C, despre care ştim că acţionează ca un antioxidant şi luptă împotriva daunelor produse de radicalii liberi în organism.

Pătrunjelul este, de asemenea, o excelentă sursă de vitamine A, K, şi folat, precum şi fier.

Printre beneficiile pe care le are pătrunjelul pentru sănătate se numără:

-    Datorită conţinutului ridicat de fier şi vitamina C, pătrunjelul previne anemia.-    Ameliorează respiraţia urât mirositoare.-    Purifică sângele.-    Menţine elasticitatea vaselor de sânge şi le întăreşte.-    Îmbunătăţeşte procesul de digestie.-    Îmbunătăţeşte funcţia hepatică.-    Este antidiareic.-    Scade nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge.-    Are efect diuretic.-    Previne calculii biliari.

Proprietăţile antioxidante ale pătrunjelului

Atunci când radicalii liberi se acumulează în corp, creşte riscul de apariţie a diferitelor boli. Antioxidanţii şi flavonoidele prezente în pătrunjel luptă împotriva formării radicalilor liberi. În plus faţă de proprietăţile antioxidante, luteolina (un alt antioxidant puternic) stimulează circulaţia sângelui.

Proprietăţile antiinflamatorii ale pătrunjelului

Pătrunjelul este sursă importantă de proprietăţi antiinflamatorii - înseamnă că reduce inflamaţia din corp, el fiind recomandat persoanelor care suferă de artrită şi durere articulară. Ele ar trebui să includă pătrunjelul în alimentaţie, sub diferite forme.

Pătrunjelul, sursă importantă de betacaroten

Betacarotenul din pătrunjel reduce riscul de apariţie a diabetului zaharat, cancerului de colon şi aterosclerozei. Betacarotenul este transformat în organism în vitamina A - unul dintre cei mai importanţi aliaţi în menţinerea unui sistem imunitar sănătos.

Credit foto: