Evenimentul a fost organizat de membri ai comunităţii Greenfield Residence împreună cu Băneasa Forest Run, în parteneriat cu Let’s Do It, Romania! şi Radio ZU, cu sprijinul Romsilva şi Romprest.

Ploggingul este un concept apărut în Suedia, în anul 2016, care presupune îmbinarea activităţii de alergare (jogging) cu strângerea deşeurilor ca activitate civică.

În contextul preocupării internaţionale faţă de reziduurile din plastic, ploggingul a devenit rapid popular în întreaga lume, fiind adoptat de cetăţeni pasionaţi de menţinerea sănătăţii şi a unui mediu curat. Alergătorii iau cu ei saci sau pungi de gunoi şi, pe un traseu de jogging, adună deşeurile găsite.

Cursa „Clean&Run” a fost una necompetitivă, adresată persoanelor de toate vârstele, adulţi şi copii, atât practicanţi de jogging, cât şi începători. Participanţii au fost împărţiţi în 4 echipe, fiecare parcurgând un traseu de 7-8 km, astfel încât, în aproximativ 2 ore, cei 25 de kilometri de alei şi poteci au fost acoperiţi. Sacii de colectare şi mănuşile de protecţie au fost puse la dispoziţia voluntarilor de către organizatori. Gunoiul colectat a fost preluat de către compania de salubritate Romprest, pentru a fi reciclat.

„Ne bucurăm că 250 de persoane şi-au manifestat interesul pentru a face plogging, însă, din cauza vremii ploioase, acţiunea de alergare şi curăţare a Pădurii Băneasa a reuşit să mobilizeze doar câteva zeci de voluntari. Ni s-au alăturat inclusiv părinţii însoţiţi de copii, ceea ce reprezintă un imbold pentru a dezvolta generaţiilor viitoare respectul şi grija faţă de mediul înconjurător. Ne propunem să organizăm noi campanii de ecologizare şi în alte zone din Bucureşti, pentru toţi cei care se simt responsabili faţă de natură şi vor să arate că schimbarea vine din iniţiativa fiecăruia dintre noi”, a declarat Răzvan Ionescu, Director de Marketing Impact Developer & Contractor, dezvoltatorul Greenfield Residence. 

Beneficile ploggingului în pădure

Ploggingul are un impact benefic nu doar asupra mediului înconjurător, ci şi asupra sănătăţii fizice şi psihice a practicanţilor.

- Alergi, ceea ce este un exerciţiu de cardio eficient;

- Tonifiezi musculatura întregului corp, pentru că antrenamentul implică şi aplecări repetate, lucru cu braţele;

- Respiri aer curat, cu mai mult oxigen;

- Devii mai responsabil faţă de mediu;

- Faci o faptă bună;

- Oferi un exemplu societăţii.