Şi-a început cariera la Paris, după cel de-al doilea Război Mondial, ca asistent la al unor creatori celebri în epocă: Elsa Schiaparelli şi Christian Dior. În 1950 şi-a deschis propria casă de modă, devenind, în cele din urmă regele branurilor, cu numele său inscripţionat pe aproape orice, de la eşarfe de mătase la ţigări.

La sfârşitul anilor 1950, couturierul francez a rupt toate barierele din moda pariziană, prezentând primele colecţii de îmbrăcăminte, pentru femei şi pentru bărbaţi. A fost marginalizat de colegii de breaslă pentru că era "prea democratic" şi a fost exclus pentru scurt timp din Chambre Syndicale de la Haute Couture Parisienne. „M-am născut artist, dar sunt om de afaceri”, a declarat el pentru New York Times.

Îndrăzneala tăieturilor sale, adesea radicale şi geometrice, moderniste, a marcat generaţii de stilişti. Om de afaceri strălucit, el a creat un imperiu, pe care l-a extins apoi în numeroase ţări asiatice, în special China, bazându-se pe creaţiile sale, dar şi pe o serie impresionantă de produse sub licenţă.

Pierre Cardin credea că hainele sunt esenţiale pentru a defini o persoană, după cum mărturisea într-un interviu pentru revista GQ. "Pot caracteriza o persoană după felul în care e îmbrăcată. Pot spune dacă e intelectual, artist, rafinat sau doar un om şters. Dacă e curajos sau discret, optimist sau fricos", declara el. 

FOTO Profimedia