Pisica Snowshoe, apărută… din întâmplare  

În Philadelphia anului 1960, o crescătoare de pisici siameze, pe nume Dorothy Hinds-Daugherty, a găsit într-o litieră trei dintre pisoii fătaţi, care aveau caracteristici asemănătoare siamezelor, dar cu lăbuţe neobişnuite. Fascinată de frumuseţea lor, a început un program de încrucişare a două rase de pisici, siameze şi American Shorthair. Noua rasă felină s-a numit Snowshoe, datorită lăbuţelor de culoare albă. Chiar dacă stăpâna Dorothy a început să promoveze rasa la diferite evenimente şi concursuri locale, aceasta a fost recunoscută oficial de asociaţiile de pisici în anii 1982, 1990, respectiv 1994. Femeia a renunţat însă la programul de încrucişare, luându-i locul o altă crescătoare de animale. 

 

Frumoasă şi unică  

La fel ca Siamezapisica Snowshoe are coada, o parte din lăbuţe, urechile şi zona din jurul ochilor închise la culoare. Între ochi şi bot, se poate observa o porţiune albă ce aduce aminte de litera V inversată. Pernuţele sunt albe ca nişte mănuşi“, în timp ce blana este scurtă şi moale, de diferite culori: albă, neagră, maronie etc. Rasa Snowshoe este mult mai robustă, în special masculul, însă are un corp atletic. Urechile sunt lungi şi rotunjite la vârfuri, iar capul este triunghiular, dar se poate întâmpla ca unele pisici să aibă capul uşor rotund. Ochii felinelor sunt mari, oblici, strălucitori şi albaştri întotdeauna, cu nuanţe variate. În timp ce femela este mai mică de statură şi cântăreşte între 3-4,5 kg, masculul are între 4-5,5 kg. Contrar aşteptărilor, pisoii se nasc albi. Chiar dacă au una sau mai multe dungi ori pete pe blăniţă, ele sunt aproape insesizabile. În primele săptămâni de viaţă, caracteristicile specifice rasei Snowshoe ies în evidenţă.  

 

Iubeşte oamenii şi compania  

Pisica Snowshoe îşi foloseşte vocea blândă şi melodioasă pentru a comunica“ cu oamenii dragi ei, în special cu persoana de care este cel mai apropiată. Chiar dacă este prietenoasă cu fiecare membru al familiei, felina se ataşează adesea doar de unul şi nu-i va mai da pace… în sensul bun al cuvântului! Nu ezita să-i vorbeşti pisicii Snowshoe: indiferent de subiect, de la cum ţi-a mers ziua până la cum te simţi, felina va fi acolo să te asculte şi să fie un confort emoţional pentru tine. Se înţelege bine cu alte animale din gospodărie, fiind o companie excelentă lângă alte pisici sau câini. Totuşi, este indicat ca în prima săptămână să supraveghezi felul în care interacţionează celelalte animăluţe cu pisoiul nou-venit. Are nevoie de companie, pentru că nu îi place să rămână singură.  

Adoră giumbuşlucurile şi apa  

Pisica Snowshoe are o fire foarte jucăuşă şi nu se dă în lături de la apă, în special cea care curge. Aşteaptă-te să sară în cadă, alături de tine, ori să înoate! Datorită conformaţiei atletice, felina este foarte rapidă. În plus, este un animal foarte inteligent. Prin urmare, o poţi distra cu diferite jucării sau chiar cu un bol cu apă, pentru a se stropi. De ce atitudinea ei poate fi asemănată cu cea a unui căţel? Din simplul motiv că poate învăţa trucuri cu uşurinţă, inclusiv cum să deschidă uşa. În plus, apreciază atenţia celor care o tratează cu respect. 

 

Cum îngrijeşti rasa Snowshoe 

Periază blăniţa o dată sau de două ori pe săptămână, pentru a îndepărta firele căzute şi pentru a distribui uniform excesul de sebum. Pisica începe să năpârlească, de obicei, primăvara şi toamna, atunci când are nevoie de o periere regulată. Nu uita de spălatul dinţilor, pentru a preveni boala parodontală şi nici de curăţarea urechilor. Poţi alege să păstrezi pisica în interiorul locuinţei, pentru a o proteja de bolile răspândite de alte pisici, de atacurile câinilor şi de celelalte pericole cu care se confruntă pisicile care ies în aer liber (furt sau accident de maşină).  

 

Ce trebuie să ştii despre sănătate 

Rasa este, în general, sănătoasă. Rar, felina poate avea o coadă strâmbă sau ochii încrucişaţi (strabism). Pisica Snowshoe trăieşte, în medie, 14-20 de ani. Ca orice animal de companie, are nevoie de vaccinare împotriva bolilor, de deparazitare regulată şi de controale anuale de sănătate.  

 

Cum hrăneşti pisica din rasa Snowshoe 

În cazul în care adopţi o felină de la un crescător de animale acreditat, cel mai probabil vei primi şi un plan de alimentaţie. Pentru a evita problemele la stomac, pisica are nevoie de un program de mese regulat. Mâncarea trebuie să fie uşor digerabilă şi de calitate, cu aport eficient de vitamine şi minerale esenţiale, iar apa să fie proaspătă. Alimentaţia diferă atât la pui, cât şi la felinele adulte, în funcţie de greutate, vârstă, stare de sănătate, activitate fizică.