Specialiştii sugerează că dacă îţi doreşti să adopţi un pisoi şi un căţeluş în acelaşi timp, de la o vârstă fragedă, atunci interacţiunea dintre ei va fi mai blândă. Astfel, vor creşte împreună şi, practic, vor fi acolo unul pentru celălalt la bine şi la greu. În schimb, dacă vrei să-i faci cunoştinţă actualului tău animal de companie cu un altul, ambele vor avea nevoie de răbdare până să ajungă prieteni.  

Instruirea câinelui pentru a avea autocontrol  

Câinele este considerat un animal de pradă mai puternic, de aceea va urmări instinctiv animale mai mici, cum ar fi pisicile şi iepurii. Acest lucru le va da felinelor un sentiment de teamă. O modalitate de a diminua comportamentul nedorit este să antrenezi câinele să asculte. Comenzi de tipul „Şezi!“ ori „Stai!“ te pot ajuta să-ţi instruieşti câinele mult mai bine atunci când se află în jurul unei pisici nou-venite în familie. Te poţi folosi inclusiv de recompense (gustări) pentru a-ţi răsplăti câinele atunci când are un comportament paşnic în preajma pisicii.  

Câinii care sunt prietenoşi cu felinele  

Anumite rase de câini nu suportă pisicile. Chiar şi atunci când anumiţi câini sunt crescuţi de la o vârstă fragedă alături de o pisică, acest lucru poate avea repercusiuni. Rasele Spaniel, pudelul, buldogul şi Retriever sunt, de obicei, prietenoase cu felinele. Nu acelaşi lucru se poate spune despre rasa Terrier sau Husky.  

Supravegherea, un pas important la început  

Interacţiunea dintre pisică şi câine ar trebui să se întâmple sub supravegherea ta, în special în primele săptămâni de când animalele de companie s-au întâlnit. Când sunt lăsate singure, există riscul de a se răni unul pe celălalt.  

Nu grăbi lucrurile  

Păstrează distanţa animalelor de companie, măcar trei, patru zile, până le faci cunoştinţă. Ele au nevoie de timp pentru a-şi cunoaşte mirosurile reciproc şi pentru a se adapta în noul mediu. Atât pisicile, cât şi câinii sunt mai predispuşi să fie agresivi dacă îi constrângi să se împrietenească. Culcuşurile animalelor ar trebui să fie, la început, în camere separate. În momentul în care le vei face cunoştinţă, dar şi pe parcursul a câteva săptămâni, este necesar să ţii câinele în lesă când se află în compania pisicii.  

Mirosurile reciproce  

Atât pisicile, cât şi câinii îşi folosesc mirosul, dar şi vederea pentru a se descurca în mediul înconjurător. Un proces foarte important este să le permiţi să facă schimb de mirosuri. De exemplu, mângâie pe rând pisica şi câinele. Le poţi face schimb de camere, pentru a descoperi locul unde obişnuiau să stea. Schimbă-le aşternutul sau prosopul. Lasă atât câinele, cât şi pisica să-şi asocieze mirosurile de sub uşa care îi desparte. O altă variantă este să-i hrăneşti în timp ce se află în locuri separate de aceeaşi uşă.  

Cine se aseamănă… 

… se adună, spune o vorbă din popor. Şi în cazul animalelor, ar putea fi o metodă de pus în practică. Specialiştii spun că unul dintre cele mai importante aspecte de care să ţii cont este personalitatea sau mai bine spus, potrivirea comportamentelor. Dacă este posibil, adoptă un căţeluş jucăuş dacă ştii că ai acasă o pisică la fel de jucăuşă sau măcar tolerantă. Chiar şi aşa, nu este întotdeauna valabil, dar merită să încerci.  

Şi animalele au un spaţiu personal  

Pregăteşte un ansamblu de joacă pentru pisică, înalt, cu o căsuţă, pentru a se refugia din interacţiunea cu câinele, atunci când are nevoie. Felinele atacă, în general, atunci când stau înghesuite într-un colţ de cameră, fără posibilitatea de a putea evita câinele.  

Arată-le afecţiune în mod egal 

Oferă-le afecţiune animalelor tale de companie în mod egal. Ca şi oamenii, ele pot suferi de gelozie atunci când nu primesc atenţia cuvenită.

Atunci când câinele nu mai este interesat să tachineze pisica, iar felina se simte în siguranţă încât să nu se mai ascundă ori să se înfurie în preajma celuilalt patruped, înseamnă că lucrurile s-au aşezat. De cât timp va dura, depinde de animalele implicate, de instruirea lor şi de modul de a se adapta. 

FOTO Shutterstock.com