AI NEVOIE DE

Pentru aluat

5 g drojdieproaspătă

100 ml lapte

125 g zahăr

500 g făină

2 ouă

esenţăvanilie,după gust

coajăde lămâie

1 praf de sare

100 g untmoale

Pentru firimituri

50 g unt

65 g făinăsimplă

50 g zahărpudră

1 ou bătut,pentru uns

Pentru umplutură

250 g magiunde prune

PREPARARE

Înmoi drojdia în puţin lapte călduţ,adaugi 1 linguriţă de zahăr şi 2-3 de făină,amesteci bine şi laşi maiaua la cald. Cerni făina într-un vas mare,faci o adâncitură în mijloc,şi torni compoziţia lichidă obţinută anterior. Laşi vasul acoperit ca să se umfle drojdia.

Adaugi ouăle,zahărul,restul de lapte călduţ,esenţa de vanilie,coaja de lămâie şi sarea. Frămânţi până se omogenizează aluatul. Pui treptat untul încălzit şi frămânţi până se încorporează. Dacă aluatul e prea tare,mai adaugi lapte călduţ şi,după caz,făină. Frămânţi 15 de minute,acoperi vasul cu un prosop curat şi îl laşi să crească 1 oră şi jumătate.

Pentru firimituri,pui toate ingredientele într-un bol mare şi freci untul cu făina şi zahărul până se formează o compoziţie cu textură fărâmicioasă.

Când aluatul a crescut,întinzi o foaie nu foarte groasă şi o tai în pătrate. Pui o lingură de magiun de prune în centru,apoi aduni colţurile foii,apăsând puţin ca să se lipească la mijloc. Le aşezi într-o tavă tapetată şi le laşi să mai crească 1 oră. Le ungi bine cu oul bătut,presari firimiturile şi dai tava la cuptorul încins,până se rumenesc frumos plăcintele şi capătă o culoare aurie.