Înfloreşte până-n toamnă

Cicoarea, căci despre ea e vorba, înfloreşte până toamna târziu şi, pentru că este leac în multe boli, face parte din remediile tradiţionale. De la plantă se folosesc atât partea aeriană, cât şi rădăcina, pe care e bine să o recoltezi în luna noiembrie, iar apoi să o usuci într-un loc aerisit şi călduros.

Tratează problemele digestive

Pentru a calma durerile cauzate de ulcer sau de gastrită, fitoterapeuţii recomandă decoctul de cicoare. Datorită proprietăţilor amare, care favorizează digestia, şi sedative, decoctul ajută la scăderea durerilor abdominale. Prepară decoctul din 15-30 g de rădăcină mărunţită de cicoare (aproximativ 3 linguriţe) la un litru de apă clocotită. Fierbe amestecul 5 minute, apoi lasă vasul acoperit încă un sfert de oră. Strecoară şi bea o cană de decoct pe zi, până la dispariţia simptomelor.

Bună pentru diabetici

Ceaiul de cicoare este util pentru diabetici, pentru că are rol hipoglicemiant. Prepară un decoct din 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 250 ml de apă. Fierbe apa şi, când dă în clocot, adaugă planta. Mai lasă la fiert 10 minute, la foc mic, apoi lasă vasul acoperit 5-10 minute. Bea 2 căni pe zi.

Scade colesterolul

Amestecă, în părţi egale, de frunze de măsline, rozmarin, rădăcină de păpădie, cicoare, mentă. Foloseşte 1-2 linguriţe la o cană de apă clocotită, lasă la infuzat. Bea 2-3 căni pe zi.

Stimulează secreţia biliară

Leacurile cu cicoare asigură o bună protecţie hepatică şi stimulează secreţia biliară. Fă o cură cu ceai. Prepară infuzia din 20-30 g rădăcină de cicoare la 500 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 10 minute, apoi strecoară şi bea două căni pe zi, înainte de mesele principale, o lună.

Alungă oboseala

Pentru energizare, prepară o infuzie din ceai mate, cicoare şi iasomie, câte o linguriţă de plante uscate şi mărunţite la 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat cel puţin 10 minute.