Plante care au grijă de rinichi

1 70284 original jpg jpeg

Excesul de toxine, unele medicamente şi anumite boli împiedică rinichii să elimine reziduurile din organism. Din această cauză se pot forma calculi renali şi infecţii urinare. Din fericire, afecţiunile la rinichi pot fi prevenite şi tratate cu remedii din plante.

Pietrele la rinichi sunt provocate de acumulări de săruri minerale care se solidifică în tractul urinar. Acestea variază,ca dimensiune,de la firicele de nisip la bulgăraşi de câţiva centimetri. Pe lângă calculi,rinchii pot fi afectaţi de inflamaţii şi infecţii serioase,care netratate se pot agrava.

Printre cele mai frecvent întâlnite simptome ale bolilor renale se numără retenţia de apă,senzaţia de greaţă şi vomă,pierderea poftei de mâncare,dureri în partea de sus a spatelui,în zona abdomenului inferior şi inghinal.

De asemenea,dacă simţi nevoia să urinezi des,dar nu poţi din cauza usturimilor,ori observi urme de sânge sau puroi în urină,e bine să mergi la medic. Poţi ameliora simptomele cu leacurile naturiste,care au proprietăţi diuretice şi antiinflamatoare.

Ceaiul din cozi de cireşe combate infecţiile

Decoctul sau ceaiul din cozi de cireşe poate fi de ajutor în tratamentul infecţiilor urinare,cunoscute şi ca cistite. Pune 40 de cozi de cireşe într-o jumătate de litru de apă fierbinte,mai laşi la fiert aproximativ 10 minute,apoi dai deoparte 20 de minute. Ar fi bine să bei acest ceai în fiecare zi,timp de două săptămâni,şi dacă suferi de dureri la nivelul rinichilor sau al colicilor renale. Dacă ai nevoie de un efect mai intens,combină cozile de cireşe cu frunze de merişor,seminţe de măceşe şi frunze de coada calului,şi fă ceaiuri,pe care e bine să le bei în cure de câte o lună.

Coada-calului ameliorează durerile

Printre cele mai utilizate plante în tratamentul bolilor renale se numără coada-calului. Ceaiul din această plantă ajută la creşterea producţiei de urină şi la eliminarea pietrelor. De asemenea,coada-calului calmează durerile care însoţesc infecţiile tractului urinar. Prepară un amestec din două linguri de plantă uscată şi mărunţită la 500 ml de apă şi fierbe câteva minute. E bine să bei câte o ceşcuţă de ceai de două-trei ori pe zi.

Păpădia este un bun diuretic

Preparatele din păpădie au proprietăţi binefăcătoare în dizolvarea pietrelor la rinichi. Culege 6 tije de păpădie cu flori cu tot,spală-le şi taie-le capetele,apoi consumă-le proaspete,timp de două săptămâni. După acest regim vei avea un tonus mai bun,pentru că se elimină reziduurile şi apa în exces din corp. Bea zilnic două săptămâni,câte o cană cu ceai de păpădie,preparat dintr-o lingură de rădăcină uscată şi mărunţită la 250 de ml de apă clocotită.

Merişorul descompune calculii

Ca să dizolvi calculii renali,te poate ajuta ceaiul din merişor. Pentru a-l prepara,ai nevoie de două linguriţe cu frunze uscate la 100 ml de apă rece,pe care laşi la macerat o oră şi apoi treci amestecul prin strecurătoare. Fierbe frunzele de merişor cu 100 ml de apă timp de 10 minute,apoi filtrează-le din nou. Toarnă lichidul astfel obţinut peste prima apă. La final,se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Din acest preparat,se beau,două căni cu ceai zilnic,timp de 10 zile.

Busuiocul reduce simptomele

Afecţiunile renale sunt însoţite adesea de dureri puternice,senzaţie de greaţă şi febră,simptome pe care busuiocul le poate ameliora. Poţi să bei ceai cald sau rece de busuioc,pe care îl faci dintr-o lingură cu vârf la o cană cu apă. Dacă nu-l poţi consuma ca atare,îl poţi îndulci cu miere. E bine să-l bei cu înghiţituri mici,pe tot parcursul zilei sau când durerile sunt insuportabile.

Info

Odată ce au apărut pietrele la rinichi,riscul de recidivă este de până la 50%. O poţi peveni,însă,dacă adopţi o alimentaţie cu multe legume şi fructe,bogată în fibre şi săracă în proteine animale şi produse rafinate.

Idei Click! pentru Femei

•    La recomandarea medicului,ia suplimente cu gingko biloba,despre care se ştie că are proprietăţi antiinflamatoare şi stimulează circulaţia sangvină la nivelului rinichilor.

•    Vitaminele E şi C sunt antioxidanţi puternici care îmbunătăţesc sănătatea rinichilor. Ele pot fi consumate sub formă de suplimente,500 mg de vitamina C de două ori pe zi şi 250 mg de vitamina E pe zi,însă cu acordul medicul şi doar dacă nu urmezi un tratament cu anticoagulante.