Este dovedit ştiinţific că unele plante stimulează funcţia cognitivă şi protejează creierul de bolile neurodegenerative. Iată care sunt plantele care te ajută în cazul în care te confrunţi cu probleme de memorie.  

Ginkgo Biloba, remediu din timpuri vechi  

Ginkgo Biloba este un arbore sacru în China şi este, cu precădere, cel mai cunoscut remediu pentru îmbunătăţirea deficienţelor de memorie. De-a lungul timpului, studiile au arătat cum Ginkgo Biloba stimulează memoria şi ajută în tulburările de concentrare datorită proprietăţilor terapeutice ale arborelui. Înainte să iei produse pe bază de Ginkgo Biloba, este nevoie să ceri sfatul medicului tău de familie sau al unui fitoterapeut şi, nu în ultimul rând, este nevoie să te asiguri că aceste produse aparţin unor companii autorizate. Astfel, doza recomandată va fi între 120-240 mg de extract uscat de Ginkgo Biloba sub formă de medicament cu textură lichidă sau solidă, de 2-3 ori pe zi.  

Ginsengul îmbunătăţeşte memoria 

Un alt remediu binecunoscut pentru îmbunătăţirea memoriei este ginsengul, o plantă folosită încă din cele mai vechi timpuri. Ginsengul este o plantă adaptogenă care susţine funcţiile organismului, reduce oboseala şi scade şansele de apariţie a bolii Alzheimer, fiind deopotrivă un remediu în fenomenele de îmbătrânire. Rădăcina de Ginseng conţine, pe lângă ginsenozide, vitamine din complexul B şi săruri minerale. La fel ca în cazul arborelui Ginkgo Biloba, va fi nevoie să ceri sfatul unui specialist şi poţi lua produse bazate pe Ginseng doar de la firme autorizate. Dacă te afli la vârsta a doua sau a treia, doza recomandată este de 50 mg de produs bazat pe Ginseng, de 3 ori pe zi.  

Rozmarinul reduce stresul 

La noi rozmarinul se foloseşte atât ca arbust ornamental, cât şi în medicina alternativă. De altfel, planta are un conţinut ridicat de fier, de calciu şi de vitamina B6. În plus, proprietăţile terapeutice ale rozmarinului ajută la scăderea ratei de apariţie a bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer, şi este indicată în amnezie. Unele studii sugerează că uleiul esenţial de rozmarin (aromaterapie) îmbunătăţeşte memoria, reduce stresul şi ajută la o mai bună concentrare.

Ca în cazul oricărei plante medicinale, trebuie să ceri sfatul medicului înainte să iei produse pe bază de rozmarin, mai ales dacă suferi de hipertensiune arterială, colită ulcerativă sau boala Crohn ori dacă ţi s-a prescris un tratament medicamentos pentru diabet. Pentru prepararea ceaiului, pui 6 g de rozmarin uscat la 500 ml apă fierbinte pe care, ulterior, ai divizat-o în 3 părţi. Consumi ceaiul de-a lungul zilei, însă nu depăşi cantitatea de 6 g şi este exclus să ingeri ulei esenţial de rozmarin.  

Turmericul previne boala Alzheimer  

Turmericul este o plantă perenă şi apare frecvent, sub formă de condiment, în preparatele culinare din Asia de Sud, însă are şi proprietăţi terapeutice eficiente. Studiile arată că substanţa activă din turmeric, şi anume curcumina, ajută la prevenirea bolii Alzheimer. Totodată, este şi o plantă anti-îmbătrânire datorită acţiunilor ei antioxidante, care ajută organismul în lupta împotriva radicalilor liberi. În general, se găseşte sub formă de pudră.

Pentru prepararea ceaiului, fierbe 750 ml până la 1 l de apă în care ai adăugat 2 linguriţe cu pudră de turmeric. Amestecă şi lasă la fiert aproximativ 10 minute. Poţi consuma ceaiul cu puţină miere sau zeamă de lămâie, de 2-3 pe zi. Ca efecte secundare, turmericul poate subţia sângele, de aceea nu este recomandat să-l consumi cu două săptămâni înainte de operaţie. De altfel, cere sfatul medicului, mai ales dacă suferi de ulcer gastric, de diabet sau te confrunţi cu inflamaţia vezicii biliare.

FOTO Shutterstock.com