Plante care scad tensiunea

apa cu turmeric beneficii jpeg

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o boală frecvent întâlnită, care nu afectează neapărat doar persoanele mai în vârsta, cum am fi poate tentaţi să credem. Din fericire, natura ne-a oferit câteva plante care vin în ajutorul celor care se confruntă cu această problemă.

Ce este hipertensiunea

Hipertensiunea este o boală cronică definită prin valori crescute ale presiunii arteriale. Practic,inima pompează sângele într-un ritm mai accelerat decât cel normal. Există două tipuri de hipertensiune:primară şi secundară. Cea primară afectează circa 90-95% din pacienţi şi nu are o cauză medicală evidentă,în timp ce hipertensiunea secundară este provocată de alte afecţiuni şi determină doar 5-10% din cazuri. Boala reprezintă un factor de risc major,care poate cauza atacul de cord,insuficienţa cardiacă,anevrisme ale arterelor (dilatarea unei artere sau a unui segment de arteră) şi alte complicaţii. Tratamentul medicamentos este deseori necesar,însă pot ajuta şi anumite plante sau ingrediente naturale,pe care le foloseşti doar cu acordul medicului.

Turmericul

Un binecunoscut condiment,turmericul ajută la îmbunătăţirea funcţiei cardiovasculare şi la menţinerea unui flux sangvin sănătos. Mai mult,când este consumat alături de piper negru,scade valorile tensiunii arteriale şi ajută la relaxarea vaselor de sânge. Reduce nivelul colesterolului şi este recomandat pentru menţinerea sănătăţii inimii. Poate fi folosit sub formă de pulbere,caz în care e adăugat pur şi simplu în mâncare.

Păducelul

Păducelul ajută la scăderea şi stabilizarea tensiunii arteriale. Administrarea a 5 ml de tinctură de păducel,de patru ori pe zi,îmbunătăţeşte irigarea cu sânge a inimii şi favorizează activitatea muşchiului cardiac. Poate fi consumat şi sub formă de ceai,care se prepară din 3-4 linguriţe de flori,sub formă de infuzie. Asociat cu valeriana,îşi potenţează efectul medicinal. Poţi face cure cu păducel care să dureze până la 3 luni,însă doar cu acordul unui specialist.

Gheara-diavolului

Această plantă previne formarea cheagurilor de sânge care pot astupa arterele. Cura cu plantăreduce nivelul de colesterol şi combate hipertensiunea. Se face o cură de 2 luni,timp în care se iau câte 3 capsule de gheara-diavolului pe zi,înainte de masă.

Coada-calului

În organism,cantitatea de siliciu scade o dată cu vârsta,ceea ce determină rigidizarea vaselor de sânge. Coada-calului conţine o cantitate semnificativă de siliciu,fiind bogată şi în vitamina C. Se poate consuma sub formă de pulbere,prin măcinarea plantei uscate cu râşniţa electrică. Se administrează 2-3 linguriţe de pulbere pe zi,înainte de masă. Poţi folosi şi ceai-  se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită,totul lăsat la infuzat 10-15 minute. Se beau 1-2 ceşti pe zi.

Atenţie!Este bine ca planta să fie procurată doar de la magazinele de specialitate. Se poate confunda foarte uşor cu barba ursului,care se găseşte de regulă pe lânga ape. Această plantă este de talie puţin mai mare şi este toxică.

Teiul

Tinctura din flori de tei este de folos în hipertensiunea arterială. Teiul are un efect vasodilatator,depurativ,eliminând totodată şi excesul de apă din organism. Se poate cumpăra direct din magazinele naturiste sau se prepară din 30 g flori uscate şi 100 ml alcool de 70 de grade. Se amestecă ingredientele într-un recipient din sticlă şi se lasă la macerat 10 zile,agitându-se zilnic. Se fltrează şi se păstreaza într-un loc rece şi întunecat.

Ştiai că...

…mai multe studii de specialitate au arătat că un consum regulat de turmeric scade glicemia,reglează secreţia de insulinăşi ajută la menţinerea funcţionării optime a pancreasului? Condimentul poate fi folosit şi în caz de constipaţie şi accelerează arderea grăsimilor. Îînainte de a începe o cură cu turmeric cere sfatul medicului,deoarece consumat în cantităţi mari poate să producă iritaţie gastrică.