Remediile naturiste sunt folosite ca terapie alternativă de sute de ani pentru stimularea fertilităţii, cu rezultate bune. Soluţiile naturale rezolvă singure sau în asociere cu alte terapii alopate (medicamentoase sau chirurgicale) cele mai multe probleme legate de concepţie. Există plante care sporesc fertilitatea prin echilibrul secreţiei de hormoni, precum estrogenul şi progesteronul, necesar pentru reproducereÎn timpul tratamentului naturist este nevoie de renunţarea la alcool, la tutun şi la alimentele de tip fast-food, factori care pot perturba capacitatea de reproducere în cazul ambelor sexe. 

 

Fructul castităţii  

Cunoscut şi ca mielărea sau piperul călugărilor, fructul castităţii (vitex agnus-castus) are acţiune benefică asupra glandei pituitare, care produce hormoni sexuali. Este folosită ca adjuvant în tratarea infertilităţii, în cazul defectelor de fază luteală (a doua jumătate a ciclului menstrual este scurtă) şi când nivelul de prolactină este prea mare. Această plantă reglează ciclurile menstruale, fiind însă necesare precauţii în administrarea ei dacă se urmează şi tratamente hormonale. Se poate consuma sub formă de infuzie obţinută dintr-o lingură de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Se bea câte o cană pe zi, trei luni. Fructul castităţii este disponibil şi sub formă de comprimate: se administrează unul-două comprimate pe zi, la masă.  

 

Trifoiul roşu 

Pentru îmbunătăţirea fertilităţii se poate încerca şi trifoiul roşu, plantă care ajută la stimularea aparatului reproducător feminin. Planta menţine echilibrul hormonal şi are efect tonic asupra uterului. Trifoiul roşu se poate administra sub formă de capsule, câte trei pe zi. Este contraindicat în cazul în care se urmează tratament cu anticoagulante.  

 

Năprasnicul 

Atât femeile, cât şi bărbaţii care au probleme de infertilitate din cauze hormonale pot consuma ceai de năprasnic, trei căni pe zi, într-o cură de o lună şi jumătate. Năprasnicul mai poate fi administrat şi sub formă de decoct, care se prepară din două linguri de plantă la 500 ml de apă. Decoctul se fierbe 10 minute la foc mic. Se bea câte o cană, de trei ori pe zi, cu înghiţituri mici. Atenţie, nu se vor depăşi cantităţilepentru că planta devine toxică! 

Năprasnicul mai este disponibil şi sub formă de capsule, care sunt indicate atât în sterilitatea feminină, cât şi în cea masculină.  

 

Lemnul-dulce 

 

În cazul sterilităţii feminine, dar şi în amenoree (lipsa menstruaţiei) şi în frigiditate, este indicată cura cu tinctură de lemn-dulceTinctura se obţine astfel: 10 linguri de plantă mărunţită se ţine la macerat în jumătate de litru de alcool de 70 de grade, într-un borcan închis ermetic, 14 zile. Apoi, amestecul se filtrează, iar lichidul obţinut se păstrează în sticluţe închise la culoare. Se iau, zilnic, câte trei-patru linguriţe de tinctură, 14 zile, urmate de o pauză de două săptămâni, după care tratamentul se poate relua.  

 

Brânca-ursului