Plante pentru problemele bilei

1 66118 original jpg jpeg

Cu siguranţă ţi s-a întâmplat să ai din când în când dureri şi o stare de rău generală, cauzate de o vezică biliară prea solicitată sau blocată. Leacurile din plante te pot pune pe picioare. Păstrează-le aşadar printre remediile casei, pentru zilele mai grele!

În dischinezie biliară

Levănţica domoleşte durerile

Când ai bila leneşă,durerile ascuţite şi crampele devin de nesuportat. Le calmează o cură cu pulbere de lavandă,remediu care măreşte secreţia biliară şi reglează activitatea bilei. Cu o râşniţă electrică,macini levănţica şi o păstrezi în loc răcoros şi întunecat,într-un borcan de sticlă,bine închis. Pentru o eficienţă maximă a curei,iei o linguriţă de pulbere pe stomacul gol,de 4 ori pe zi.

Rostopasca reduce spasmele

Contracţiile repetate şi dureroase ale vezicii biliare (colecist) care încearcă inutil să elimine bila se răresc dacă stai întinsă pe dreapta.

La fel de mult contează să-ţi păstrezi calmul,întrucât criza poate să fie declanşată şi pe sistem nervos,dar e bine şi să bei ceai de rostopască,un excelent antispastic. Îl faci rapid din o linguriţă de plantă uscată şi o cană cu apă,apoi sorbi din el câte puţin de-a lungul unei zile.

În litiaza biliară

Anghinarea,bună sub formă de tinctură

O durere chinuitoare în partea dreaptă,sub coaste,te sâcâie din timp în timp? E posibil să fie vorba despre pietre la bilă (litiază biliară). Pe lângă un diagnostic avizat şi un tratament dat de medic,încearcă şi o cură de trei luni cu tinctură de anghinare. Pui 30 de picături de tinctură într-un pahar cu apă şi le bei după fiecare masă principală. Ajută şi ceaiul de anghinare,luat de două ori pe zi. Îl prepari din două linguriţe de frunze la 250 ml de apă clocotită.

Armurariul previne pietrele biliare

Deşi creşte în locuri necultivate şi pare o plantă de evitat,armurariul sau scaiul pestriţ are nişte seminţe care,sub formă de tinctură sau decoct,au efecte extraordinare asupra ficatului şi bilei. Planta stimulează secreţia de bilă,favorizează eliminarea ei,previne formarea pietrelor biliare. Decoctul îl faci punând la clocotit două linguriţe de seminţe cu 250 ml de apă. E bine să-l bei cu 30 de minute înainte de masă.

În colecistite

Menta are efect antiinflamator

Când secreţia de bilă nu-şi mai poate continua drumul firesc,aşa cum se petrece în cazul unei colecistite,inflamaţia apărută îţi dă mari dureri în partea dreaptă a abdomenului. Tinctura de mentă e de ajutor,pentru că opreşte procesul inflamator. E nevoie să diluezi între 30 şi 50 de picături în 50 ml de apă şi să le iei de trei ori pe zi.   

Păpădia îţi redă echilibrul pierdut

Când durerile,greaţa şi vărsăturile te secătuiesc de puteri,ai nevoie de păpădie,o plantă cu efect de stimulare a secreţiei biliare (coleretic),şi de evacuare a bilei în duoden (colagog). Din rădăcină de păpădie poţi face un ceai,cu o linguriţă de plantă şi 200 ml de apă clocotită. Laşi la infuzat o jumătate de oră,apoi bei câte 50 ml,de patru ori pe zi. De folos e şi tinctura de păpădie,din care e indicat să iei câte o linguriţă diluată cu o jumătate de pahar cu apă,de 3 ori pe zi,pe stomacul gol.

Atenţie!

Din cauza alcoolului pe care-l conţin,tincturile trebuie evitate de bolnavii cu stenoză hepatică,ciroză,hepatite,de gravide şi de femeile care alăptează.

Idei Click! pentru femei

În timpul unei crize de bilă alege să mănânci brânză de vaci,pâine prăjită,cartofi copţi sau fierţi,supe de legume sau cu carne slabă.

Fă-ţi timp pentru gimnastică sau un sport preferat ca să reduci cu 34% riscul apariţiei unor pietre la bilă. Ai nevoie de 30 de minute de mişcare de 3 până la 5 ori pe săptămână.

Asigură-te că bei îndeajuns de multă apă,pentru că e necesară în secreţia bilei. După fiecare ceaşcă de cafea sau ceai negru,bea una de apă,ca să nu te deshidratezi.