Bărbile sunt la modă de aproape un deceniu şi pare că acest trend nu se va termina prea curând. Sunt foarte mulţi bărbaţi care le poartă cu mândrie, drept urmare au apărute şi foarte multe saloane unde reprezentanţii sexului masculin au parte de servicii speciale de frizerie, astfel încât rezultatul obţinut să se potrivească perfect fizionomiei şi stilului lor de viaţă. Bărbi lungi, dese, tunse, pieptănate, chiar vopsite reprezintă azi mai mult decât un statement, sunt un stil de viaţă.

Însă, la polul opus, sunt persoane a căror cea mai mare temere o reprezintă tocmai bărbile şi oamenii care poartă barbă. Pogonofobia (pogon este cuvântul grecesc pentru barbă) este descrisă ca „frica iraţională, persistentă şi adesea nejustificată de bărbi”.

Potrivit Harvard Health, este o tulburare de anxietate care determină o persoană să aibă o „teamă persistentă, excesivă, nerealistă” de bărbi. Bineînţeles, dacă o persoană se teme de ceva încearcă să evite lucrul respectiv, dar, ţinând cont de popularitatea bărbilor în ultimii ani, situaţia a devenit tot mai dificilă pentru persoanele care suferă de pogonofobie. 

Pogonofobia poate fi cauzată de o experienţă negativă sau traumatică care implică un bărbat cu barbă. Aceasta poate include chiar şi atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, din SUA, în care atacatorii erau fanatici religioşi cu bărbi.

De asemenea, potrivit unor studii, barba poate fi asociată cu ceva suspect, cu situaţii negative. Printre stereotipurile despre bărbaţii cu barbă se numără şi acela că aceste persoane nu sunt de încredere.

FOTO Shutterstock