Dacă te numeri printre cei care poartă ochelari şi ai observat că se aburesc aproape imediat după ce ţi-ai aşezat masca de protecţie pe faţă, află că explicaţia acestui fapt este un fenomen simplu care se petrece: condensul.

Când vaporii calzi de apă proveniţi de la respiraţia ta pătrund prin micile goluri create între nas şi mască ating lentilele ceva mai reci  ale ochelarilor, temperatura mai joasă, diferită a lentilelor obligă vaporii de apă să treacă din starea gazoasă în stare lichidă şi să se depună sub formă de picături de apă pe suprafaţa ochelarilor. Din această cauză, ai senzaţia că vezi ca prin ceaţă şi începe să-ţi fie greu să rezişti tentaţiei de a coborî masca sub nas, ceea ce ar face-o ineficientă.

Aşază bine pe faţă masca de protecţie

Cele mai multe măşti de protecţie sunt de mărime standard şi nu se mulează perfect pe chipul fiecăruia. Din această cauză, atunci când le foloseşti observi că se formează goluri între mască şi nas prin care pătrunde aerul expirat.

Este important să o aşezi corect pe faţă, având grijă ca banda metalică să fie bine pusă pe nas, pe sub partea de jos a ochelarilor, astfel încât masca să sigileze zona şi să nu mai iasă vaporii către lentilele ochelarilor. De asemenea, poţi pune sub banda metalică a măştii un şerveţel sau o batistă împăturită pentru a nu mai exista acel gol între mască şi faţă.

Şterge ochelarii cu detergent lichid de vase

Dacă te chinui şi tu să-ţi dezabureşti ochelarii când porţi mască de protecţie, începe prin a-i curăţa bine înainte de toate. Impurităţile, scamele, zgârieturile accelerează fenomenul condensului. Prin păstrarea ochelarilor curaţi ai şanse mai mari să previi aburirea acestora.

Foloseşte un detergent lichid de vase, dar evită săpunurile recomandate pentru pielea sensibilă care conţin un tip de loţiune. Pune câte o picătură pe fiecare faţă a lentilei, întinde-o bine cu degetele şi clăteşte.

O altă opţiune ar fi să întinzi pe interiorul lentilelor un strat subţire de săpun lichid şi să laşi ochelarii să se usuce. Săpunul creează o peliculă fină care acţionează ca o barieră împotrivă formării condensului.

Foloseşte şerveţele anti-aburire pentru ochelari

Nu doar ştergerea ochelarilor cu un şerveţel special anti-aburire ar fi de mare ajutor, ci şi aplicarea unui spray sau a unei soluţii anti-aburire. Pe ambele le găseşti în opticile specializate. După aplicarea lor, şterge ochelarii cu o bucată de pânză din bumbac.

@shutterstock