Vrei să slăbeşti,deşi ai gastrită?

Orice specialist îţi va spune că nu-i complicat,un regim alimentar echilibrat va împăca şi silueta,şi gastrita.

De obicei,pentru a ţine sub control durerile de stomac,este recomandat să eviţi prăjelile,băuturile acidulate şi alcoolice,guma de mestecat. Or toate astea îngraşă.

Deci dieta şi gastrita nu se exclud. Medicul îţi poate face o listă cu alimentele pe care le poţi consuma. Imediat ce ai observat că un produs îţi face rău,­elimină-l din meniu! Lipeşte lista cu cele interzise pe frigider,cu ­titlul „N-au ce căuta aici!”

Iar noi îţi schiţăm o dietă ­care nu afectează stomacul.

Începe fiecare zi cu un mic dejun la alegere:

-Două felii de pâine albă (de grâu sau de secară) cu brânză dulce de vaci şi un ceai negru.
-Două ouă fierte,două felii de pâine prăjită,două linguriţe de smântână.
-Un pahar cu lapte rece,­două felii de pâine prăjită cu unt.

Reţine:Cafeaua e interzisă în caz de gastrită! Chiar şi cea decofeinizată.
 

La ora gustării,lista ta de lucruri permise este prioritară. Ai voie:

-Un fruct dulce. (Interzis citrice!)
-Un iaurt degresat. (Ajută la distrugerea bacteriei care provoacă formarea acizilor din stomac.)
-Biscuiţi fără cremă.

Reţine:Este bine să eviţi alimentele cu grad înalt de aciditate.

Pentru mesele de prânz,este bine să alegi:

-O supă de roşii şi 150 g piept de pui la grătar,cu garnitură de legume.
-O supă de legume şi 150 g rasol de vită cu cartofi fierţi.
-O supă de pui şi peşte proaspăt înăbuşit,cu garnitură de orez.

Reţine:Ai grijă la salate! Poţi prepara salate de ­legume cu verdeaţă şi smântână,dar fără oţet!

E timpul pentru o altă gustare!

-O bucată de plăcintă cu brânză.
-Fructe la alegere:caise,vişine,mere,pere,struguri,pepene,prune.
-Cereale cu lapte degresat.

E important să mănânci puţin şi des. O regulă de bază şi pentru dietă,şi pentru sănătatea ta!
 

Încheie-ţi ziua cu o cină lejeră:

-Paste cu ton sau cu pui şi un fruct dulce.
-Mămăligă cu iaurt şi un ceai verde.
-Orez cu ciuperci şi o salată de fructe (fără citrice şi fără frişcă!)

Reţine:Evită grăsimile de orice fel! Afectează şi gastrita.

Ce ai voie şi ce nu

Alimente interzise

-laptele bătut,iaurtul,chefirul,brânzeturile fermentate
-ouăle fierte tari
-peştele conservat,sardelele,racii...
-carnea de porc sau conservată
-zarzavaturile crude tari (andive,gogoşari,ridichi,varză,castraveţi,ardei)
-legumele uscate (fasole,mazăre)
-condimentele (muştar,boia,ardei ­iute,piper)

Alimente permise

-laptele,brânza de vaci,urda,caşul
-făinoasele-fulgi de ovăz,orez,spaghete
-ouăle moi
-carnea de pasăre,viţel,fiartă bine sau la cuptor
-peştele slab-ştiucă,şalău,păstrăv
-zarzavaturi şi legume fierte
-compoturi