Din boabele de cacao se prepara o băutură 

Descoperit în urmă cu mai bine de 2.000 de ani în pădurile tropicale din America de Sud,arborele de cacao a ajuns să fie tot mai apreciat deabia după ce maiaşii i-au găsit utilitatea. După ce recoltau,fermentau,prăjeau şi măcinau boabele de cacao,maiaşii combinau pasta obţinută cu ardei iute,făină de porumb şi apă pentru a prepara o băutură picantă şi energizantă. Dacă populaţia de rând se putea bucura de gustul deosebit al licorii doar la ocazii speciale,regii erau cei privilegiaţi şi o puteau consuma oricând. De aceea,bobul de cacao care conferea gustul aromat al băuturii a ajuns să fieconsiderat foarte important pentru comunitate.

 Băutura xocoatl,preferata aztecilor 

Deşi la început au cerut boabele de cacao ca tribut,mai apoi poporul aztec a descoperit aroma şi le-a folosit tot mai des pentru a prepara băutura binecunoscută,dar şi pentru a le utiliza la ceremonii religioase. Aztecii considerau că au puteri vindecătoare,de aceea le foloseau în diverse combinaţii pentru a calma tusea şi durerile din timpul naşterii. Mai târziu,ei au adăugat la prepararea băuturii şi alte condimente,cum sunt şi scorţişoara,vanilia,au îmbunătăţit reţeta şi i-au dat numele de „xocoatl“ (apă amară). Ea mai era cunoscută la acea vreme şi sub denumirea de „mâncarea zeilor“.  

 Englezii au produs prima ciocolată solidă 

Boabele de cacao au ajuns prima dată în Europa la începutul anilor 1600. Unele scrieri istorice susţin că ele au fost aduse de călătorul italian Antonio Carletti,în timp ce altele spun că spaniolii au fost cei care au început să planteze arborii de cacao în coloniile lor. După ce au învăţat secretele boabelor aromate,călugării din Spania au fost cei care au făcut cunoscute calităţile deosebite ale acestora. După puţin timp,ele au ajuns şi în Anglia,unde o companie a produs prima ciocolată solidă de mâncat-ciocolata fondantă fină. Mai târziu,elveţianul Daniel Peter a fost cel care a folosit laptele ca ingredient la prepararea ciocolatei. „Ispita dulce“ a fost descoperită după câţiva ani şi de francezi. Legenda spune că ciocolata a fost ridicată la stadiul de simbol în Franţa. La început,la deliciosul desert nu avea acces decât regina Anne de Austria,soţia lui Louis XIII.        

De la bobul de cacao la sutele de sortimente

De-a lungul timpului,ciocolata a devenit din ce în ce mai cunoscută şi apreciată de tot mai multe popoare. Fabricile din ţările mai dezvoltate au început să o producă în cantităţi tot mai mari,ceea ce a făcut ca desertul să fie accesibil tuturor. Un pas important în „traseul“ ciocolatei l-a reprezentat şi descoperirea presei de cacao în anul 1828 de către chimistul german Conraad Van Houten. Presa ajuta la stoarcerea untului de cacao din boabe,ceea ce făcea ca procesul de producere a deliciului să fie mai ieftin. În prezent,gama de ciocolată s-a diversificat atât de mult încât desertul se produce în sute de forme şi sortimente:neagră,cu lapte,albă,în combinaţie cu alte ingrediente (stafide,alune,caramel etc.).    

Ştiai că…

… regina Maria Antoaneta iubea atât de mult ciocolata încât a creat o poziţie regală pentru ciocolatierul ei?

… prima fabrică de ciocolată a fost deschisă în România în 1930? Se preparau aici bomboane după după reţetele renumitei „Case Capşa“ din Paris.

… ciocolata a fost folosită ca monedă de schimb? 10 boabe de cacao aveau valoarea unui iepure,iar în schimbul a doar 100 de boabe se putea cumpăra un sclav.  


Citeşte şi:

Ciocolata,un dulce sănătos

Ciocolata,bună pentru ten