Câine din rasa Akita Inu, Hachiko s-a născut la 10 noiembrie 1923 în Odate, prefectura Akita, Japonia. La vârsta de patru luni, a fost adoptat de Hidesaburo Ueno, un profesor de la catedra de Agricultură a Universităţii din Tokyo. Zilnic, Hachiko l-a însoţit pe profesor la gara Shibuya, când profesorul pleca la facultate şi nu se mişca de aici până când acesta nu se întorcea. Legătura specială dintre ei a uimit întreaga comunitate.

Din păcate, bărbatul a suferit o hemoragie cerebrală când se afla la universitate, pe 21 mai 1925. Hachiko a continuat să îl aştepte timp de nouă ani după moartea stăpânului, cercetându-i cu atenţie pe toţi călătorii care coborau, în speranţa că îl va zări pe cel căruia îi era fidel. Câinele aproape că număra pasagerii care urcau şi coborau din tren sperând sincer că profesorul se va întoarce la el.  

Fidel până la moarte

Hachiko a venit zilnic în gară pentru a-şi aştepta stăpânul, până la 8 martie 1935, când s-a stins din viaţă. Oamenii îi aduceau de mâncare şi îl priveau emoţionaţi în ultimele lui zile din viaţă, când abia mai putea merge din cauza bătrâneţii, dar continua să îşi ia locul în faţa gării Shibuya. Hachiko a fost adoptat de o familie iubitoare de animale, dar a fugit din căminul acesteia revenind la casa unde fusese crescut de profesorul Ueno. Însă niciodată nu a lipsit din faţa gării Shibuya, apărând ca din senin exact la ora la care sosea trenul profesorului. Mânca doar hrana adusă de călătorii care coborau din tren şi stătea nemişcat până când peronul se golea.

În 1932, ziarul Tokyo Asahi Shimbun a publicat un articol despre Hachiko. După moartea câinelui, rasa Akita a devenit protejată şi în faţa gării Shibuya a apărut o statuie în mărime reală a lui Hachiko. Corpul câinelui a fost împăiat, fiind păstrat la Muzeul Naţional de Ştiinţe al Japoniei. În memoria sa, a fost ridicată o statuie de bronz în faţa gării Shibuya. Hachiko a fost subiectul unui film („Hachi: Povestea unui câine”, cu Richard Gere) şi a unei cărţi pentru copii, inspirând şi multe desene animate.

Foto: Shutterstock, click.ro