Este un miros anume. Reacţia pe care o are organismul nostru atunci când luptă cu Covid-19 este ceea ce pot pot detecta câinii”, explică dresorul lui Buffy, Laska Parrow. Acesta lucrează la Southeastern Guide Dogs, o asociaţie non-profit, care oferă gratuit servicii de dresaj canin pentru cei care nu văd sau care sunt veterani de război.

Buffy şi trei dintre puii ei nu au reuşit să treacă testele la Southeastern din simplul motiv că erau tot timpul distraţi de tot felul de mirosuri şi nu se puteau concetra la ceea ce aveau de făcut, să fie câini-ghid pentru nevăzători sau veterani de război. „Detectarea Covid-19 era altă opţiune profesională pentru ei. Îşi puteau folosi «defectul» într-un scop nobil”, le-a spus Parrow celor de la People. Ideea aceasta i-a venit lui Bob Meade, acesta fiind atât un membru al consiliului asociaţiei non-profit, cât şi directorul spitalului din Sarasota.

“Am avut primul pacient pozitiv anul trecut, în februarie, aşa că, atunci când am primit un telefon de la şeful Southeastern, vara trecută, în care mi-a spus că se gândesc că dreseze câini în acest scop, mi s-a părut o idee grozavă! Cred că suntem singurul spital din SUA care foloseşte câini care să detecteze persoanele infectate cu Covid”, a declarat Meade.

Labradorii au circa 300 de milioane de receptori olfactivi în nasul lor, pe când oamenii au numai 6 milioane. Parrow a petrecut nu mai puţin de 9 luni ca să-l dreseze pe Buffy. La finalul cursului de pregătire, Buffy şi colegii lui din clasă aveau o eficienţă de 95% în a detecta COVID-19 la cineva.

În cea de-a doua zi a lui Buffy, petrecută la spital, căţeluşa a mirosit o doamnă, s-a pus jos, la picioarele ei, lucru care le-a atras atenţia tuturor celor prezenţi. Doamna respectivă a fost testată imediat de Covid, iar analiza a ieşit pozitivă.

Este extraordinar! E mult mai puţin intimidant pentru oameni să fie mirosiţi de un căţel decât să fie abordaţi de cineva care poartă o mască. Se poate vedea cu ochiul liber cum lumea se relaxează în prezenţa lui Buffy”, de mărturisit Parrow. Iar cei de la spital sunt la fel de încântaţi de noul lor coleg: „Buffy a devenit mascota noastră!”

Foto - Southeastern Guide Dogs