Povestea primei pisici clonate

1 78163 original jpg jpeg

Oaia Dolly a fost mult mai mediatizată decât această pisică, prima din rasa ei care a fost clonată. După ce şoarecii, caprele, oile sau porcii au fost fost clonaţi cu succes, în 2001 a venit şi rândul pisicilor să beneficieze de minunile ştiinţei. 

Astfel, pe 22 decembrie 2001, prin cezariană, dintr-o mamă surogat, se naşte Cc, una dintre cele mai aşteptate pisici de pe întreaga planetă. Din cei 87 de embrioni clonaţi implantaţi în mai multe femele, Cc este singurul care a supravieţuit. Numele Cc vine de la Copy Cat, sugestiv pentru o pisică clonată.

Interesant este că, deşi este rezultatul procesului de clonare, aşa cum s-a întâmplat şi cu animalele din alte rase clonate, Cc nu arată la fel ca mama ei donatoare, blana fiind destul de diferită. Acest mic detaliu a fost cauzat de factorii genetici şi non-genetici care au un impact major asupra modului în care blana pisicilor cu mai multe culori, şi nu numai, arată. Astfel, deşi Cc nu arată identic ca donatoarea ei, Rainbow, este o felină clonată, având în vedere că aspectul blănii, precum şi alte caracteristici se formează în pântec şi nu pot fi determinate dinainte.

Mai mult, spre maturitate, Cc s-a diferenţiat total de Rainbow, cel puţin în ceea ce priveşte aspectul exterior.

Pisica a avut la rândul ei proprii pui, unici din punct de vedere genetic. Cc nu a întâmpinat niciun fel de probleme de sănătate, un lucru neobişnuit având în vedere că animalele clonate din alte rase s-au confruntat cu diverse boli şi au avut o durată de viaţă foarte scurtă.

Aparent, cel puţin după cum ne spun oamenii de ştiinţă care au contribuit la clonarea pisicii, clonarea a fost un succes. Din punct de vedere genetic, Cc are aceleaşi date precum donatoarea ei. Însă, tot oamenii de ştiinţă ne spun, o clonă nu va fi niciodată la fel ca originalul din cauza numeroşilor factori interni şi externi care-i determină dezvoltarea. Dacă din punct de vedere fizic sunt o mulţime de lucruri care determină culoarea aspectului exterior, deseori diferită de a originalului, din punct de vedere comportamental evoluţia unui animal e determinată de mediul în care acesta creşte.

Astfel, deşi clonarea a fost deseori considerată soluţia ca anumite animale să revină la viaţă, de fapt, adevărul e că acest proces, chiar dacă devine accesibil, nu va face acest lucru.

Cc a împlinit 16 ani în martie, este sănătoasă şi trăieşte alături de stăpâna ei.

Sursa foto: beaumontenterprise.com