În acest caz,plantele ţinute pe balcon sau afară trebuie mutate în interior,să nu îngheţe.

Potrivit inginerului agronom Liliana Theodoru din cadrul SC Natural Design International Bucureşti,florile trebuie puse cât mai aproape de geam sau de o sursă naturală de lumină.

“Ficusul trebuie ferit de curent,în aceste condiţii ar putea fi pus în colţul camerei. Oricum,dacă vedeţi că unei plante îi merge rău înăuntru,schimbaţi-i locul”,spune specialistul.

Ghivecele cu flori trebuie aduse de afară dacă temperatura scade sub 10 grade Celsius şi dacă balconul nu este suficient de bine izolat. Operaţiunea aceasta nu trebuie să se întâmple mai târziu de 1 noiembrie. Curăţaţi plantele de frunze uscate,afânaţi pământul şi puneţi-le îngrăşământ sub formă de granule,care se dizolvă treptat.

Toamna se plantează florile şi arbuştii

Toamna,după căderea frunzelor,este cel mai bun moment pentru plantarea pomilor fructiferi,brazilor,stejarilor,frasinilor,arţarilor,pinilor sau tuiei. De acum şi până la prima ninsoare puteţi pune în pământ trandafiri,crizanteme,lavandă,flori cu bulbi de genul lalelelor,ghioceilor,narciselor.

De îngheţ pot fi ameninţaţi arbuştii de climă mediteraneană,mai sensibili,cum ar fi azaleele. Ei se tund şi se acoperă apoi cu rafie sau cu frunze,dar nu cu plastic. Şi căţărătoarelor tinere (iedera,spre exemplu) li se pun la bază frunze şi scoarţă.

Nu beau multă apă când e frig

În sezonul rece,plantele intră în repaus vegetativ. Ele beau mult mai puţină apă decât vara,având nevoie să fie udate doar o dată pe săptămână.

“Iarna,în casă,plantele suferă doar din cauza lipsei umidităţii. Vara,afară,şi-o luau din atmosferă. Iarna,mai ales din cauza caloriferului,aerul e foarte uscat. De aceea,frunzele trebuie stropite cu o pompiţă,de două-trei ori pe săptămână. Nu le udaţi des la rădăcină. Ele mor mai degrabă de la exces de umiditate decât de la lipsă”,adaugă Liliana Theodoru.

Cum puteţi face un aranjament din flori uscate

Dacă vreţi să păstraţi culoarea şi aroma florilor preferate şi în sezonul rece le puteţi aranja în suporturi special pregătite. Mai întâi,trebuie să le agăţaţi la uscat,legându-le în mici bucheţele.

Apoi,tapetaţi cu folie de plastic un coşuleţ,puneţi un burete sau o bucată de spumă poliuretanică,tăind-o pe dimensiunile coşului. Acoperiţi baza cu muşchi de copac. Florile se vor înfige în acel suport.