Ai nevoie de

Pentru aluat
200 g unt
160 g zahăr
500 g făină
1 plic praf de copt
oţet
3 gălbenuşuri
200 g iaurt
Pentru crema de nuci
250 ml lapte
250 g nuci măcinate
1 linguriţă esenţă de vanilie
150 g zahăr
200 g unt topit
Pentru cremă de cacao
400 ml smântână pentru frişcă
3 linguri cacao neagră
50 g unt
50 g zahăr
4 pere, tăiate cubuleţe

Într-un bol, mixezi untul cu zahărul. Adaugi treptat făina, praful de copt stins în puţin oţet şi amesteci bine. Încorporezi gălbenuşurile bătute cu iaurt şi omogenizezi până obţii un aluat. Îl aşezi într-o tavă tapetată şi îl dai la cuptor, până trece de testul scobitorii.

Pentru crema de nuci, pui laptele la fiert, adaugi nucile măcinate, esenţa de vanilie şi zahărul. Le laşi să fiarbă până se îngroaşă compoziţia, apoi o dai deoparte. Când s-a mai răcit, încorporezi untul şi amesteci bine.

Pentru crema de cacao, baţi frişca lichidă şi o amesteci cu cacaua. Într-o tigaie, pui untul la topit. Adaugi zahărul, perele şi le întorci pe ambele părţi, din când în când. Până să înceapă să se caramelizeze, le iei de pe foc şi le combini cu amestecul de frişcă. Dai la rece, 2 ore.

Tai blatul în 2 felii egale. Pentru a monta prăjitura, aşezi o felie de blat, o parte din crema de nuci, crema de cacao, un alt strat de cremă de nuci, cea de-a doua foaie de prăjitură şi, la final, crema rămasă de nuci.