Săptămâni în şir ţi-ai văzut fiul sau fiica descoperind prima iubire şi alergând fericit la întâlniri. Într-o zi,a venit acasă cu ochii în lacrimi şi s-a închis în cameră. De atunci abia reuşeşti să schimbi două vorbe cu copilul tău. Te uiţi neputincioasă la el şi nu ştii cum să reacţionezi. Ai vrea să-l consolezi,să-i spui că totul va trece,însă nu ştii cum să o faci fără să-l întorci împotriva ta.

Încearcă să-i fii prietenă

Mergeţi într-o zi la cumpărături,cumpără-i ceva care-i place,apoi opriţi-vă să mâncaţi ceva bun. În loc să-l tragi de limbă ca să afli ce s-a întâmplat,fă-i tu prima confesiuni.

Povesteşte-i de prima ta iubire. Spune-i cum v-aţi întâlnit,cât de mari erau aşteptările tale,cum îţi imaginai că el este alesul şi cât de dezamăgită ai fost când v-aţi despărţit.

Descrie-i sentimentele tale din acele momente şi atunci va înţelege că şi tu ai trecut prin asta. Explică-i că la început ai crezut că nu vei trece niciodată peste durerea acelui eşec,dar cu timpul a trecut. Confesându-i-te,îşi va deschide mai uşor inima şi vei afla ce i s-a întâmplat.

Criticile nu-l ajută

În timp ce-ţi povesteşte ce s-a întâmplat,nu-l critica şi nu-l dezaproba. Acum este cel mai vulnerabil şi dacă îl cerţi,nu va mai fi prea curând deschis cu tine. Ascultă-l până la capăt. El vrea doar pe cineva căruia să-i spună cât de mult suferă,pe umărul căruia să plângă,nu un profesor care să-i „predea” lecţii de viaţă.

Timpul nu le vindecă pe toate

Chiar dacă ai vrea să-i zici „Lasă,timpul le vindecă pe toate!” sau „Nu te merită”,mai bine nu spune nimic. Nu face nici greşeala să-l ironizezi cu fraze de genul „Hai,fii serios,nimeni nu a murit din asta!” sau „Termină cu prostiile astea!”. Adolescentul tău suferă foarte mult,aşa că o frază care-i minimalizează suferinţa îl va enerva sau,mai rău,îl va face să sufere şi mai tare. Mai de ajutor ar fi să-l îmbrăţişezi fără să-i spui nimic şi să-i spui că-i eşti alături.

Distrage-i atenţia

Fă-ţi timp pentru el şi încearcă să-l scoţi puţin din starea lui depresivă. Scoate-l la un film care eşti sigură că i-ar plăcea.

Vorbeşte cu prietenii lui cei mai buni şi roagă-i să-l ţină cât mai departe de cercurile fostei iubiri. Lasă-l să se distreze ori de câte ori este invitat de prieteni la vreo petrecere. Răsfăţul pe care tu i-l oferi şi distracţia cu prietenii îl vor ajuta să uite mai uşor decepţia în dragoste.

La ce să fii atentă

De multe ori,adolescenţii care trec printr-un astfel de eşec cred că viaţa nu mai merită să fie trăită. Suferinţa pe care o trăiesc este atât de mare,încât se cufundă zi după zi într-o adâncă depresie. În aceste momente,se gândesc din ce în ce mai mult la sinucidere.

Dacă-ţi spune „Nu sunt în stare de nimic”,„Nu o să mă iubească nimeni”,atunci este cazul să te îngrijorezi. Apelează la un psiholog. El va şti cum să-l trateze cel mai bine.