Prima femeie neurochirurg din lume a fost românca Sofia Ionescu-Ogrezeanu. Ce realizări a avut

1 shutterstock 94777507 jpg jpeg

Cu toate că se pregătea pentru o carieră obişnuită de medic internist la Fălticeni, Sofia Ionescu-Ogrezeanu a intrat în istorie ca prima femeie neurochirurg din lume.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu s-a născut la 25 aprilie 1920, în Fălticeni, judeţul Suceava. A urmat şcoala primară şi în oraşul natal, după care şi-a continuat studiile la Liceul de Fete Fălticeni şi la şcoala Centrală de Fete „Marica Brâncoveanu” din Bucureşti. În 1945 a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti. A fost studentă a lui Dimitrie Bagdasar, iar în timpul facultăţii a efectuat stagii de practică la oftalmologie, apoi la Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr. 9 din Bucureşti. A făcut parte din prima echipǎ neurchirurgicalǎ, alături de prof. dr. Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei româneşti, şi doctorii Constantin Arseni şi Ionel Ionescu, viitorul ei soţ.  

 A operat un copil pe creier rănit în timpul bombardamentelor

Marea reuşită a Sofiei Ionescu Ogrezeanu este o premieră mondială: în 1944, în anul V de facultate, a făcut prima sa operaţie pe creier unui copil care a fost rănit în bombardamente în al Doilea Război Mondial. Reuşita sa a fost recunoscută ca premieră mondială de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg din 2005.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu a avut o carieră prolifică, fiind considerată „doamna neurochirurgiei româneşti”. A făcut echipă cu Constantin Arseni şi Ion Ionescu, soţul ei, la Spitalul Nr. 9 din Capitală, unde a activat până în 1990, când, s-a pensionat, vederea fiindu-i slăbită.

De-a lungul carierei, Sofia Ionescu-Ogrezeanu a avut pacienţi celebri: soţul Mariei-Tănase, soţia lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, una dintre soţiile şeicului Zaed-Bin sultan al Nohaian din Abu-Dhabi, artişti, prinţi, poeţi, dar şi mulţi reprezentanţi ai elitei comuniste, potrivit Enciclopediei personalităţilor feminine din România.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu a fost profesor universitar, membru al Societăţii Române de Istoria Medicinei, Membru Emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale, a fost declarată medic erou de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care i-a trecut numele într-un album alături de alţi 65 de medici renumiţi. A primit „Semnul de Distincţie” al Crucii Roşii, insigna „Evidenţiată în Munca Medico-Sanitară”, medalia „A XX-a Aniversare a Eliberării Patriei”, medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii”, Diploma de Onoare ANFDUR pentru merite de excepţie, Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” şi Diploma de Onoare a Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România.

Foto: Shutterstock, reteaualiterara.ning.com, Wikipedia



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg