Primul an de grădiniţă sau şcoală? Aşa îl pregăteşti!

1 64685 original jpg jpeg

Nici nu ştii când a trecut vremea. Parcă mai ieri puneai laptele în biberon, iar acum iată-vă în prag de mari emoţii... Te întrebi temătoare cum o să fie prima zi pentru cel mic! Grădiniţa este un test şi pentru tine. Cât priveşte prima zi de şcoală, acolo pare şi mai complicat. Oare chiar aşa să fie?

În primele zile,grădiniţa va însemna pentru copilul tău desprinderea de tine şi de mediul familial,de un univers restrâns şi sigur,în care totul este deja cunoscut şi plin de afectivitate. Te temi să nu se simtă lipsit de dragostea şi protecţia de care a avut parte acasă. Ce trebuie să ştii însă este că adaptarea la nou este mai uşoară pentru copilul învăţat şi cu alte persoane în afară de mami şi tati,obişnuit să meargă în vizite,să se întâlnească şi să se joace cu alţi copii. Unul din lucrurile foarte importante în asigurarea succesului primelor zile la grădiniţă este socializarea,capacitatea copilului de a se obişnui cu noul,ceea ce trebuie „exersat“ din timp.

Antrenamentul dinaintea „confruntării“

Ca să-i dai un start bun,obişnuieşte-l pe copil cu activităţile de grup. Învaţă-l să interacţioneze cu cei din jurul său,să nu fie speriat,să primească şi să dăruiască celorlalţi din lucrurile lui. Jocurile îl pregătesc pe cel mic pentru intrarea în colectivitate şi asta pentru că regulile oricărei astfel de activităţi îl fac să înţeleagă că lumea are o anumită ordine. Desigur că cei mici nu se dau în vânt după disciplină,dar ea este modalitatea prin care se învaţă respectarea regulilor sociale. Depinde de părinţi cum reuşesc să-i crească în spiritul disciplinei liber consimţite încă dinainte de intrarea în grădiniţă. Dacă acasă viaţa copilului a avut un ritm organizat,un orar bine definit – încălcat doar cu motiv serios,în situaţii de excepţie-integrarea sa în orarul şi regulile de la grădiniţă va mai rapidă.

Plăcerea de a descoperi lucruri noi

Vorbeşte-i despre grădiniţă ca fiind un moment important al copilăriei sale:noi lucruri de învăţat,noi prietenii şi activităţi interesante. Motivează-l să comunice prin dialog,pregătindu-l astfel mai bine pentru relaţionarea în colectivitate. Fă-l să simtă că „explorarea“ noului înseamnă o deschidere,nu un motiv de teamă,fiindcă nu este „părăsit“ acolo printre străini,ci lăsat câteva ore pe zi ca să descopere lucruri noi fără de care nu poate „să ajungă un matur responsabil când se face mare ca mami şi tati“. La cele mai multe dintre grădiniţe,muzica şi dansul sunt activităţi curente şi asta îl va face să simtă bine alături de noii săi colegi.Important este că,în ritmul lui,fiecare copilaş ajunge în timp să iubească viaţa de grădiniţă.

Cum îl ajuţi să se adapteze programului de la grădiniţă

  • Obişnuieşte-l de-acasă cu anumite reguli şi cu un program fix de mese şi de somn.
  • Încurajează-l dacă începe să se desprindă de tine şi laudă-l când se descurcă singur.
  • Ajută-l să-şi cunoască viitoarea educatoare pentru a-i crea din vreme sentimentul de siguranţă.
  • Vorbeşte întotdeauna cu el despre ce face la grădiniţă şi întreabă educatoarea cum se descurcă pentru a putea să-l îndrumi mai uşor.

De ce este necesară grupa pregătitoare 

Grupa pregătitoare este importantă în educarea copiilor. Chiar dacă cel mic nu a mai parcurs celelalte etape ale grădiniţei şi vor exista unele probleme de adaptare,ele pot fi depăşite pe parcursul acestui an,cu sprijinul susţinut al familiei şi al educatoarei. Aceasta din urmă se va strădui să-i educe atenţia,capacitatea de concentrare şi să-l ajute să se integreze în colectiv. În plus,grupa pregătitoare asigură unitate şi continuitate cunoştinţelor predate în grupele anterioare şi face trecerea mai uşoară spre şcoală.

Cum îl ajuţi să se adapteze programului de la grupa pregătitoare

·         Răspunde-i cu răbdare şi pe înţelesul lui la tot ce vrea să ştie. Stimulează-i interesul pentru noi cunoştinţe.

·         Ţine legătura cu educatoarea pentru a fi la curent cu evoluţia lui.

·         Implică-te pe cât de mult poţi în activităţi,cum ar fi:serbări,vizite şi excursii,pentru a-i analiza comportamentul copilului când e în colectivitate.

·         Cultivă-i o imagine bună de sine,este important să se ştie iubit şi apreciat. Evită observaţiile care-l pot inhiba. Ele pot influenţa negativ interesul pentru şcoală.

Ce îl aşteaptă în prima zi de şcoală

Primul contact al copilului cu o instituţie nouă,în care „şefi“ sunt nişte adulţi necunoscuţi,de obicei mai distanţi,poate fi decisiv. Clădirii şcolii şi sălile de clasă nu mai au atâta culoare cât aveau cele de la grădiniţă şi sunt lipsite de jucării,iar aceste lucruri pot creea o stare de teamă copilului care urmează să stea în acel loc necunoscut.

Cum îl ajuţi să se adapteze programului de la şcoală

Plimbă-l pe micuţ prin clădire,mai înainte de începerea şcolii,şi spune-i  cât de mult ţi-ai dori să mergi din nou şi tu la şcoală. Aminteşte-ţi tot ce ţi-a plăcut atunci şi povesteşte-i în timp ce vă plimbaţi pe coridoarele şcolii. Vei fi surprinsă de efectul pozitiv pe care-l va avea această „confesiune“ asupra copilului tău!