Primul copil din România cu COVID-19 la Terapie Intensivă

1 copil covid jpg jpeg

Un băiat în vârstă de 8 ani este este primul copil din România infectat cu SARS-CoV-2 care a ajuns la Terapie Intensivă.

Copilul a fost diagnosticat cu boala Kawasaki, care pare că ar fi declanşată de coronavirus. Boala îi poate pune în pericol viaţa, fiind un caz rar, unicat în România.

În primă fază, părinţii băiatului au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus, testul său fiind negativ. Apoi, el a prezentat simptome de febră, somnolenţă şi dureri, fiind dus la un spital din Buzău, şi transferat apoi în Bucureşti, după ce medicii de acolo au crezut că este vorba de o meningoencefalită. Ajuns în Capitală, micuţul a fost din nou testat cu un test PCR, rezultatul fiind unul pozitiv. Actualmente, el este plasat la Terapie Intensivă, în stare stabilă, nefiind intubat sau ventilat mecanic, însă boala i-ar fi afectat grav plămânii. Cu toate acestea, medicii care îl tratează sunt încrezători, şi spun că băiatul va fi bine.

Sindromul inflamator care îl afectează pe copil este unul rar, cu simptome similare bolii Kawasaki, iar specialiştii încearcă să afle dacă acesta poate fi declanşată chiar de noul coronavirus.

Ce este boala Kawasaki

Boala Kawasaki este o vasculită (leziune vasculară inflamatorie) multisistemică acută febrilă, întâlnită în 80% din cazuri la copilul sub 5 ani. În lipsa tratamentului, la 25% dintre pacienţi pot apărea complicaţii cardiace (anevrism de artere coronare). Afecţiunea se traduce printr-o arterită necrozantă a arterelor mici (inflamaţie la nivelul vaselor mici) cu afectare predominant coronariană, explică dr. Anca Călinescu, Medic specialist Pediatrie pentru site-ul arcadiamedical.ro.

Boala Kawasaki este uneori numită sindromul ganglionilor mucocutanati, deoarece afectează ganglionii limfatici, pielea şi mucoasele din interiorul gurii, nasului şi gâtului, potrivit mayoclinic.org.

Deşi au fost incriminaţi diferiţi factori (infecţioşi-virali/bacterieni, genetici, autoimuni), din păcate nu se cunoaşte cauza ce determină această afecţiune.

Afecţiunea apare mai ales în ţările asiatice, dar se înregistrează cazuri pe tot globul.

Semnele bolii Kawasaki pot fi înspăimântătoare, însă vestea bună este că boala Kawasaki este de obicei tratabilă, iar majoritatea copiilor se recuperează fără probleme grave.

Nimeni nu ştie ce cauzează boala Kawasaki, dar oamenii de ştiinţă nu cred că boala este contagioasă de la persoană la persoană. O serie de teorii leagă boala de bacterii, virusuri sau alţi factori de mediu, dar niciuna nu a fost dovedită. Anumite gene pot face unii copii mai predispuşi la boala Kawasaki.

Boala Kawasaki este o cauză principală a bolilor cardiace dobândite la copii. Cu toate acestea, cu un tratament eficient, doar câţiva copii pot face complicaţii.

Printre acestea se numără inflamarea vaselor de sânge, de obicei arterele coronare, care furnizează sânge inimii, inflamarea muşchiului cardiac, probleme ale valvei cardiace.

Oricare dintre aceste complicaţii poate deteriora inima copilului. Inflamarea arterelor coronare poate duce la slăbirea şi bombarea peretelui arterei (anevrism). Anevrismele cresc riscul de cheaguri de sânge, ceea ce ar putea duce la un atac de cord sau poate provoca sângerări interne.

Pentru un procent foarte mic de copii care dezvoltă probleme coronariene, boala Kawasaki poate provoca moartea, chiar şi cu tratament.

Evoluţia bolii este autolimitată aproximativ 8 săptămâni, însă cu terapie remisiunea se produce în 48-72 ore, cu dispariţia febrei. Leziunile cutaneo-mucoase, adenopatiile şi conjunctivita se remit în 2-3 săptămâni.

Prognosticul bolii depinde în mare măsură de apariţia complicaţiilor cardiovasculare. Cele mai frecvente complicaţii cardiace sunt infarctul de miocard, ruptura anevrismală şi miocardita.



Recente

sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg
Singur de Sarbatori  Aaa atragi dragostea  Sursa foto shutterstock 157161779 jpg