Profită de beneficiile castanului, medicamentul toamnei!

1 71150 original jpg jpeg

Să ştii că atât castanele comestibile, cât şi cele sălbatice pot fi consumate sub formă de preparate terapeutice, însă e bine să ceri avizul medicului înainte. Mai ales dacă este vorba despre tuse, reumatism şi varice.

Tu ştii să le deosebeşti pe cele comestibile de cele sălbatice? Dacă primele pot fi consumate fierte sau prăjite,datorită gustului deosebit şi al proprietăţilor benefice pentru organsim,castanele săbatice pot face minuni pentru organism,dacă sunt administrate cu precauţie,la recomandarea medicului. Conţin o substanţă toxică,numită esculină,care are proprietăţi anticoagulante,de aceea ar trebui evitate de femeile însărcinate,de cele care alăptează şi de persoanele care suferă de afecţiuni renale sau de ficat şi care iau coagulante.

Castanele comestibile au înveliş spinos şi des,care se deschide atunci când fructul este copt. Cele sălbatice nu au codiţă,sunt mai mari şi mai rotunde decât cele comestibile,iar coaja lor are spini rari şi mai mici.

Castanul are şi o legendă!

Se spune că un tânăr dobrogean,pe numele Castan,rămas fără tată şi cu o mamă grav bolnavă,îşi ducea traiul muncind cu ziua şi primind mâncare din partea celor mai inimoşi. Ori de câte ori simţea că îi e greu,acesta mergea la maginea pădurii unde era un pom înalt,căruia îi spunea necazurile.  După ce se stinse şi mama sa,tânărul se întoarse în pădure şi i se plânse copacului că n-a avut bani nici de lumânări. A doua zi,dimineaţă,pomul înflorise,iar florile sale semănau cu nişte lumânări. Castan s-a gândit că este o minune şi a început să-i folosescă florile,fructele şi frunzele pentru tot felul de leacuri. Locuitorii satului i-au pus pomului numele castan,după băiatul care i-a descoperit puterile vindecătoare.

Ceaiul îmblânzeşte tusea

Când eşti răcită,iar crizele de tuse nu-ţi mai dau pace,bea un ceai concentrat din castane mărunţite. Acesta calmează căile respiratorii şi este un remediu eficient în bronşitele acute.

Se mai poate prepara o infuzie din frunze de castan,dintr-o lingură de plantă uscată şi pisată la o cană cu apă fiartă,care se lasă acoperită un sfert de oră. Până când dispar simptomele bronşitei,se consumă în fiecare zi trei ceşti de infuzie. În caz de febră,se iau câte zece picături de tinctură din scoarţă de castan,care se găseşte la magazinele naturiste.

Cataplasmele calmează durerile de reumatism

Sezonul rece bate la uşă şi,odată cu el,se intensifică şi durerile reumatice,care se agravează la frig. Cum nu mai este o problemă de care să se ocupe doar bătrânii – de reumatism suferă tot mai multe persoane,din toate categoriile de vârstă –,iată ce poţi face când articulaţiile încep să provoace dureri. Se fierb 30 de castane în trei litri de apă şi se lasă apa să scadă până la jumătate.

Se strecoară,se spală zonele dureroase din două în două zile,timp de un sfert de oră. Se mai pot face cataplasme locale cu piure de castane,care se ţin aproximativ 20 de minute. Escina din compoziţia castanelor are acţiune antiinflamatoare. Piureul se prepară din făină de castane şi făină de grău,în părţi egale,peste care se adaugă oţet şi se amestecă bine. Cataplasmele se ţin 20 de minute.

Piureul diminuează varicele

Se fierb câteva castane în coajă,timp de trei sferturi de oră,apoi se descojesc şi se pisează. Piureul se poate consuma în caz de hemoroizi. Este bine să se consume câte un bol de două ori pe zi,îndulcit cu miere,după preferinţă. Cu creme care au în compoziţie extract din castan se pot masa zonele dureroase cu varice. E posibil ca după doar câteva aplicări să se simtă o îmbunătăţire a circulaţiei periferice.



Recente

Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
Floricelele de porumb, benefice pentru sanatate  Sursa foto Pixabay food 3060464 1280 jpg
Ciorba de urzici cu pui  Sursa foto shutterstock 388196338 jpg
De ce sa nu bei suc de portocale dimineata  Sursa foto Pixabay fresh orange juice 1614822 1280 jpg
Tort cu biscuiti si caramel, Sursa foto shutterstock 1889440468 jpg
Imunitate jpg
Tort cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 1132012664 jpg
clickpentrufemei ro (7) jpg
Paste din dovlecei cu chiftelute  Sursa foto shutterstock 1459898876 jpg
Atentie la capuse Cand sa apelezi la medic  Sursa foto Pixabay  ixodes ricinus 5260258 1280 jpg
Imagine clickpentrufemei jpg
Oatzempic jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
o femeie eleganta jpg