Psihologii ne dezvăluie ce spune fiecare parte a capului despre sănătatea noastră

1 73393 original jpg jpeg

Capul este partea corpului care face diferenţa între oameni şi are legătură cu ceea ce „ştiu că sunt”, „vreau să fiu”, „aleg să cred despre viaţă”. Deoarece este unitatea noastră centrală, care coordonează toate părţile corpului, orice dificultate fiziologică apărută la cap – fie ea o banală durere sau o boala gravă – este un semnal de alarmă care arată că individualitatea ne este „atacată”.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru,atunci când percepem o ameninţare – reală sau imaginară – îndreptată către valorile şi principiile noastre de viaţă,reacţia ce porneşte de la cap este,de cele mai multe ori,ofensivă. „Ofensiva capului asupra situaţiei ia multe forme,dar cele mai frecvente sunt:neacceptarea unei persoane sau a unei situaţii,a propriilor nevoi,dorinţe,impulsuri,rezistenţa la o schimbare exterioară sau interioară,inflexibilitatea în privinţa schimbărilor unor principii de gândire şi comportament sau refuzul de a învăţa lucruri noi sau într-un mod diferit. În oricare din aceste cazuri,capul nostru opune rezistenţă,iar toată energia folosită şi efortul depus epuizează întreg corpul şi apare durerea fizică”,afirmă psihologul Cojocaru.

Strălucirea părului,barometrul sănătăţii

„Din punct de vedere psiho-emoţional,acesta (n.r.-strălucirea părului) vorbeşte despre forţa noastră interioară. Atunci când simţim că nu avem suficientă forţă pentru schimbare,sau,din contră,când utilizăm prea multă forţă pentru a ne opune schimbării,părul este cel care are de suferit. Când nu ne simţim bine,putem observa că nici părul nu ne stă bine,la fel cum dacă avem o stare foarte bună fizică şi psihică,părul străluceşte”,afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.