Ce este SPF

Factorul de protecţie solară reprezintă capacitatea unui produs de a bloca efectul radiaţiilor ultraviolete asupra epidermei umane. Gradul de protecţie este diferit. Numărul înscris pe acestea reprezintă de fapt cantitatea de radiaţie pe care pielea o poate primi până în momentul în care va începe să se înroşească,faţă de scenariul în care nu este protejată în nici un fel. Astfel,dacă în mod normal,fără protecţie,pielea se înroşeşte după un interval de 2 minute,aplicarea unei creme cu SPF 15 îţi va permite să stai la soare de 15 minute ori mai mult,respectiv o jumătate de ora. O cremă cu SPF 30 îţi va asigura o oră de protecţie.

Efectul radiaţiilor UVA şi UVB

Radiaţiile solare UVA sunt cele responsabile de îmătrânirea prematură pielii,apariţia petelor pigmentare şi a ridurilor,în timp ce radiaţiie UVB provoacă arsurile de la nivelul epidermei şi cancerul de piele. Razele UVB atacă pielea la suprafaţă,în timp ce UVA pătrund în profunzime,atacând colagenul,care dă elasticitate pielii. Deşi UVA nu provoacă arsuri,acţionează în straturile adânci ale epidermei,având efecte nocive pe termen lung. Există multe produse ce oferă protecţie doar împotriva razelor UVB,aşa că e bine să verifici întotdeauna etichetele,pentru a şti sigur ca pielea ta este protejată cât mai mult posibil.

Când aplici produsul

Dacă imaginea oamenilor care ajung la plajă şi încep să aplice crema cu factor de protecţie îţi este familiară,trebuie să ştii că acest obicei este total greşit. Produsul trebuie aplicat întotdeauna cu cel puţin 20-30 de minute înainte de expunerea la soare,pentru a intra în piele şi a avea eficienţă maximă. Mai mult,trebuie aplicat frecvent,la un interval de cel puţin 2 ore. Folosirea unui produs cu SPF dimineaţa nu îţi va asigura în nici un caz protecţie pe tot parcursul zilei. Trebuie să mai ţii cont şi de faptul că atunci când aplici din nou crema trebuie să stai 15-20 de minute la umbră,înainte de a te expune din nou la soare.

Ce cantitate foloseşti

Multe persoane nu aplică o cantitate sufientă de cremă cu SPF. Cantitatea standard recomandată de specialişti este de 30-35 grame,adică aproximativ două linguri pentru întreaga suprafaţă a corpului. Asfel,pentru o zi petrecută la plajă ar trebui să consumi aproximativ un sfert dintr-un produs de 250 ml.

Cum păstrezi crema protectoare

Dacă ţi-a mai rămas ceva din produsul cu protecţie solară de vara trecută,verifică cu grijă termenul de valabilitate. În principiu,loţiunea rămasă trebuie aruncată la sfârşitul verii. Există însă o modalitate simplă de a vedea dacă produsul mai e bun:verifică-i mirosul şi textura. Aplică o picătură la îndoitura cotului. Dacă pielea nu prezintă nicio reacţie până a doua zi,totul e în regulă. Ai grijă în ce condiţii păstrezi produsele pentru plajă. Dacă îţi laşi crema lângă fereastră sau într-un loc în care se face prea cald,e posibil să îşi piardă din eficacitate.

Nu te baza doar pe SPF

Cremele cu protecţie solară nu te pot proteja în totalitate de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete. Încearcă să nu te expui la soare în orele de vârf,când temperaturile sunt mult prea ridicate. Dacă vrei ca pielea ta să fie protejată la maximum,alături de un produs cu SPF foloseşte ochelari de soare,pălării şi haine adecvate.

Ştiai că...

…buzele nu pot produce melanină,motiv pentru care nu se pot proteja singure împotriva razelor solare? Melanina este un pigment produs de celulele pielii,în momentul în care razele soarelui iau contact cu aceasta. Bronzul nu este altceva decât un mecanism de apărare al organismului!