Înconjuraţi de atâtea boli, virusuri şi poluare, avem nevoie ca măcar sistemul imunitar să nu ne lase pradă acestor probleme. O vizită la doctor îţi poate confirma dacă imunitatea ta este pregătită să facă faţă invadatorilor externi - virusuri, microbi, toxine sau stres - ori are nevoie de îmbunătăţiri. Dacă nu ai timp să-ţi testezi imunitatea într-un cabinet medical, poţi şti cât de puternică sau slabă e, după aceste cinci semne.

1. Răceşti rar

Răcelile repetate, indiferent de anotimp, sunt un semn al unui sistem imunitar slăbit. De altfel, orice infecţie, fie ea urinară, virală sau apariţia frecventă a herpesului indică o imunitate scăzută dacă apare des. Dacă nu te confrunţi cu o asemenea problemă mai mult de 2-3 ori pe an, înseamnă că ai un sistem imunitar puternic.

2. Păr puternic

Ţi se rup des firele de păr? Şi-a pierdut podoaba capilară strălucirea şi aspectul sănătos? Cauza este, mai mult ca sigur, o imunitate scăzută. Când organismul tău se confruntă cu probleme oricât de mici, acest lucru se reflectă asupra aspectului tău exterior. Iar primul care are de suferit este părul. Însă, dacă podoaba capilară pare plină de vitalitate, creşte bine, nu cade peste măsură, iar firele de păr nu se rup cu uşurinţă, înseamnă că stai bine cu imunitatea.

3. Dinţi şi gingii fără probleme

Un alt semnal de alarmă al unei imunităţi slabe îl trag dinţii şi gingiile. Stomatita, gingii roşii şi inflamate sau care sângerează în timpul periajului indică, de asemenea, un sistem imunitar slăbit. Asemenea probleme nu apar într-un corp sănătos. Atenţie şi la dinţi - hipersensibilitatea lor poate fi un indiciu al unei boli cardiovasculare. Dacă nu ai dureri dentare atunci când faci gargară cu apă rece, dacă nu îţi sângerează gingiile atunci când muşti dintr-un măr sau te speli pe dinţi, înseamnă că nu ai probleme cu imunitatea.

4. Digestie excelentă

Tot mai multe studii au găsit legături între flora intestinală şi sistemul imunitar. Chiar şi un dezechilibru minor este un semn al scăderii imunităţii. Dacă, însă, sistemul tău digestiv nu te supără în niciun fel, poţi fi sigură că imunitatea ta îşi face treaba.

5. Unghii sănătoase

Rădăcinile unghiilor sunt, de felul lor, groase şi puternice. Deci dacă unghiile de la mâini nu se rup cu una, cu două, este un alt indiciu că ai o imunitate de invidiat.