În vizită la fabrica de păpuşi

1 46498 original jpg jpeg

O vizită la fabrica de păpuşi este visul oricărei fetiţe. Dar şi al unei femei în toată firea, care s-a jucat în copilărie cu celebrele păpuşi Arădeanca.

Am petrecut o zi foarte plăcută alături de 50 de oameni care joacă în fiecare zi rolul lui Moş Crăciun. Ei sunt cei care fac păpuşile frumos aliniate în magazinele de jucării.

Cea mai veche păpuşă are 60 de ani

Am ajuns la Arădeanca emoţionată ca un copil care ştie că îşi va petrece restul zilei într-un magazin cu jucării.

De aceea,când am fost invitată să vizitez muzeul păpuşilor,nu am stat pe gânduri. Am intrat într-o cameră „fermecată“,în care sunt adunate sute de păpuşi de toate mărimile,culorile şi... vârstele.

Aici sunt şi modele cu care se jucau bunicile sau mamele noastre,cel mai vechi având nu mai puţin de 60 de ani. Pe atunci,păpuşile erau făcute din carton şi pânză şi nu aveau păr. Rochiţele lor au şi ele un aer din alte vremuri şi îmi amintesc de hainele actriţelor din filmele de epocă.

Păpuşa Nadia,vedeta colecţiei

Recunosc că,odată ce am intrat în camera cu păpuşi,m-am simţit din nou copil. Nu ştiam la ce păpuşă să mă uit mai întâi şi pe care să o cercetez mai bine.

Iat-o pe Nadia,fabricată acum 30 de ani,în urma Olimpiadei de la Montréal,dar şi pe negresa Mitzi,vândută mai ales în Franţa.

Şi am văzut-o şi pe ea,păpuşa preferată a copilăriei mele,Sânziana. Am fost fascinată de această păpuşă şi îmi doream să arăt ca ea când voi creşte:cu păr negru ca pana corbului,ondulat,şi cu ochi albaştri.

Barbie şi Ken,în variantă românească

În 1960 a apărut şi la noi un cuplu de păpuşi ce seamănă ca două picături de apă cu celebrii Ken şi Barbie de peste Ocean. Este vorba despre Ligia şi Liviu,păpuşi cu corp flexibil şi hăinuţe de schimb,ce au avut mare succes la vremea lor.

Şi nu au fost nişte copii ale variantei americane,aşa cum ar crede unii.„Păpuşa noastră tradiţională,cel mai bine vândută,este Ioana. În timp,s-a chemat şi Natalia sau Camelia. S-a vândut în toate vremurile şi chiar şi acum este destul de cerută“,ne spune Dana Neacşiu,directoarea fabricii. Este într-adevăr acea păpuşă cu ochi mari şi păr buclat,pe care nu se poate să nu o fi primit şi tu când erai mică.

De 30 de ani,fac numai păpuşi

Dar cum se fabrică aceste minunăţii? Totul începe într-o hală unde o pastă specială ia forma corpului:cap,mâini,picioare,trunchi. Urmează secţia de finisaj.

Aici lucrează femei care fac păpuşi de 30 de ani. 30 de ani în care au pus păr,ochi,au colorat buze,au trasat sprâncene şi,nu în ultimul rând,au ambalat păpuşi.

„Lucrez la Arădeanca de 36 de ani. Dar nu am nicio păpuşă din aceasta acasă,pentru că am avut numai băieţi. Nu am avut cui să-i fac cadou. Am avut eu una când eram mică,o chema Nicoleta. Am primit-o la şase ani,eram internată în spital. Am păstrat-o mult timp ca amintire. După aceea,am ajuns să lucrez şi eu păpuşi“,spune Iuliana Covaci.

Valeria Mareş este încă una dintre doamnele care fac visele copiilor realitate.„Lucrez aici din ’79. Am cumpărat de-a lungul timpului destule păpuşi pentru rude,pentru fiica mea. Întotdeauna cumpăram câte o păpuşă de Sărbători,de Moş Crăciun. Păstrez şi acum una pe care am luat-o când avea fetiţa mea doi ani. Nu vrea să o dea nimănui. Ţine foarte mult la ea. E o păpuşă pe nume Camelia,care a înseninat copilăria multor generaţii de fetiţe“.



Recente

Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg