Acţionează ca un dezinfectant

Gargara cu infuzie de sânziene este de ajutor în vindecarea laringitei, a faringitei dar şi a amigdalitei. Infuzia se prepară din două linguriţe de plantă uscată, peste care torni 200 ml de apă fierbinte. Este bine să faci gargară cu ea de trei-patru ori pe zi şi, jumătate de oră după aceea, să nu mănânci şi să nu bei apă. Fiind un antiseptic puternic, consumul ceaiului de sânziene este recomandat în toate bolile infecţioase, inclusiv răceală şi gripă.

Citeşte şi: Nu ezita să mănânci porumb fiert. E un adevărat medicament de sezon!

Remedii cu sânziene – Reglează funcţiile tiroidei

Un remediu eficient în caz de afecţiuni tiroidiene este maceratul preparat din coji verzi de nuci uscate şi măcinate şi din sânziene. Acesta reglează funcţia „glandei-fluture“ şi este indicat atât în caz de hipotiroidism, cât şi în caz de hipertiroidism. De asemenea, studiile arată că sânzienele pot reduce riscul de apariţie al nodulilor tiroidieni. Prepară maceratul astfel: pune câte trei linguri din fiecare într-un litru de apă rece şi lasă la macerat de seara până dimineaţa. Strecoară  lichidul şi bea o cană pe stomacul gol. Se recomandă trei căni cu macerat pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Sub obesrvaţia unui specialist, tratamentul se face pe termen lung.

Citeşte şi: Salvia: planta medicinală, o comoară în casa ta! Beneficii şi proprietăţi

Protejează ficatul şi rinichii

Ceaiul de sânziene este eficient pentru tratarea bolilor de rinichi, precum şi pentru afecţiunile localizate la nivelul ficatului, pancreasului ori splinei. În tratarea acestora, se recomandă maceratul obţinut din flori, care se prepară astfel: pune două linguriţe de pulbere de sânziene la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă rece, de seara până dimineaţa, apoi filtrează. Strecoară lichidul, iar florile din macerat opăreşte-le cu o jumătate de cană de apă fierbinte. Lasă la infuzat 15 minute şi, după ce se răceşte, strecoară din nou şi combină cele două lichide. Consumă câte trei căni de amestec pe zi, înaintea meselor principale. Rezultatele apar după o terapie pe termen lung sub observaţia specialistului în fitoterapie.

Sfatul specialistului

Teodora Necula, fitoterapeut

Centrul AKT Medical, Bucureşti

În medicina tradiţională, sânzienele sunt folosite ca remediu pentru normalizarea activităţii glandei tiroide, pentru paralizia corzilor vocale, în laringite, în tumori de laringe, în afecţiuni paratiroidiene şi în afecţiuni ale aparatului urinar (cistite, pielonefrite). Pe lângă binecunoscuta infuzie, sânzienele se pot administra şi sub formă de pulbere. Planta se macină fin cu o râşniţă electrică şi se administrează câte o linguriţă rasă de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă, 10-15 minute, după care se înghite cu apă.

Nu sunt cunoscute efecte secundare ale utilizării acestei plante, fiind contraindicată doar în sarcina.