Nelipsit din bucătărie,cartoful nu este doar leguma pe care o folosim deseori la prepararea mâncărurilor,ci şi un bun remediu oferit de farmacia verde a naturii. Regăsim în compoziţia lui cantităţi importante de vitamina A,C,complexul B (B1,B2,B6),dar şi de fier,calciu,mangan,fosfor şi cupru. Deoarece se numără printre alimentele alcaline,cartoful,dar şi sucul obţinut din legumă,ajută la neutralizarea acidităţii gastrice şi este un excelent leac pentru multe alte probleme de sănătate.

Remedii naturiste cu cartofi cruzi

Sucul de cartofi,indicat în ulcerul gastric

Sub formă de suc,cartofii sunt tratamentul ideal pentru persoanele care suferă de ulcer sau de aciditate gastrică. Sucul de cartofi nu numai că este hrănitor,ci păstrează toate proprietăţile legumei. Consumat zilnic (câte un pahar),timp de o lună,sucul calmează şi cicatrizează mucoasele digestive,are efect antispastic şi diuretic. Spală bine cartofii cu tot cu coajă,îndepărtează părţile stricate şi pune-i în storcătorul electric. Pune două degete de suc de cartofi într-un pahar,adaugă aceeaşi cantitate de suc de morcovi,apoi completează cu apă.

 

Cataplasmele cu cartofi cruzi ajută la calmarea migrenelor

Te doare capul şi nu te mai poţi concentra la treburile zilnice? Una dintre soluţiile eficiente oferite de natură sunt cataplasmele cu cartofi cruzi. Spală sub jet de apă trei cartofi de dimensiuni potrivite,apoi dă-i prin răzătoare cu tot cu coajă. Pune cartofii raşi pe o bucată de pânză îngustă,aplică pe frunte şi lasă 30 de minute,timp în care stai culcată. Se pot face aplicaţii de trei-patru ori pe zi,la interval de minimum jumătate de oră. Efecte calmante are şi sucul proaspăt de cartofi cruzi (o cantitate de 100 ml),consumat cu 30 de minute înainte masă.

 

Cartofi cruzi, tratament în caz de arsuri

Aceşti cartofi cruzi reprezintă leacul la care bunicii apelau atunci când sufereau de arsuri,erupţii cutanate,sau alte tipuri de eczeme ce apar la nivelul pielii. Se recomandă şi în cazul arsurilor cauzate de soare,problemă des întâlnită pe perioada verii. Amidonul din cartofi este substanţa care ajută la calmarea durerii (sau a mâncărimii),are efect antiinflamator şi grăbeşte vindecarea leziunii. Rade câţiva cartofi,după care amestecă-i cu puţină miere şi suc de măsline. Aplică combinaţia pe locul afectat,acoperă cu un pansament şi lasă să acţioneze 1-2 ore. Schimbă ulterior cataplasma şi continuă tratamentul până la vindecare. 

 

Compresa alină durerile de gât

Nu de puţine ori se întâmplă să ne alegem cu dureri de gât chiar şi pe timpul verii,după ce consumăm băuturi reci. Un bun tratament în acest caz sunt compresele cu cartofi cruzi şi spirt,remediu la care apelau deseori mamele atunci când eram mici. Spală bine trei cartofi de mărime medie,apoi dă-i prin răzătoare (sau îi tai felii subţiri) şi pune-i pe un pansament curat. Stropeşte legumele cu puţin alcool medicinal şi aşază compresa în jurul gâtului. Ţine cataplasma cel mult 1-2 ore. Repetă zilnic procedeul până la dispariţia durerilor de gât.

 

Sucul de cartofi aduce beneficii în:

-         litiaza biliară (bea un pahar pe zi,o lună);

-         constipaţie (jumătate de pahar de suc pe zi);

-         gută,artrită (un pahar pe zi,trei săptămâni);

-         hipertensiune (câte 50 ml pe zi,o lună);

-         detoxificare (100 ml de suc de cartofi amestecat cu 100 ml apă,14 zile).