Principalul simptom al congestiei nazale este senzaţia de uscăciune a mocasei, la care se adaugă şi tulburări ale mirosului sau senzaţia de lipsă a aerului. Atunci te confrunţi cu congestie nazală şi ai nasul înfundat, primul instinct este să apelezi la spray-urile nazale din farmacie. Pe termen scurt, pot fi sunt utile, însă pe termen lung, ele dau dependenţă şi pot dăuna sistemului respirator. Din fericire, există alte modalităţi naturale, care îţi curăţă căile respiratorii mai eficient!

Foloseşte o compresă caldă

Compresa caldă contribuie la reducerea inflamaţiilor din sinusuri şi deblochează căile respiratorii. Tot ce ai de făcut este să iei o cârpă curată, să o scufunzi în apă caldă sau în ceai cald, dar nu fierbinte, şi să o pui în partea superioară a nasului şi pe frunte. Căldura va deschide nările, iar tu vei putea respira mai uşor. Asigură-te că nu vei lăsa compresa foarte mult, deoarece ea se va răci şi nu îşi va mai face efectul.

Tratament cu muşeţel, ceai verde şi supă de pui

Este posibil ca lichidele fierbinţi să nu te ajute să scapi mai repede de răceală, dar vor ameliora simptomele ei. Cercetătorii au descoperit că persoanele care beau băuturi calde, în loc de băuturi la temperatura camerei, se simt mai bine. De ajutor sunt ceaiurile cu muşeţel, tei, mentă, lămâie, ceaiul verde şi tradiţionala supă de pui. Efectul lor este important, iar tu te vei simţi mai bine.

Citeşte şi: Cum să faci diferenţa între simptomele de răceală şi gripă 

Inhalaţii cu usturoi şi uleiuri esenţiale

Usturoiul este cunoscut pentru proprietăţile sale antifungice şi antibacteriene. Dacă ai răcit, îl poţi adăuga în mâncare sau poţi fierbe apă, să îl adaugi în ea şi să faci inhalaţii. De asemenea, menta şi eucaliptul sunt 2 plante care conţin mentol, un decongestionant natural. Poţi pune uleiuri în apa fierbinte sau le poţi adăuga uscate, în ceaiul tău. Asigură-te că în timpul inhalaţiilor, uleiul de eucalipt nu va intra în contact cu pielea, deoarece poate provoca arsuri.

Umidificatorul îţi poate fi prieten